Maha vill leva ett fritt liv i Växjö

Foto:Nadia Hagberg

Kriget som plågar Jemen har lett till en svår situation för civilbefolkningen. En som upplevt detta är journalisten Maha Nasser. I april kom hon till Växjö för ett liv i trygghet.

2011 utbröt en våg av folkliga protester i arabvärlden. Proteströrelsens främsta krav var att den regerande diktatorn i de olika länderna skulle avgå, och i slutet av året lämnade Jemens ledare Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten. 2012 efterträddes han av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Under de kommande åren kände sig de shiamuslimska Huthirebellerna diskriminerade av centralregeringen. De belägrade då huvudstaden Sanaa och sedan Saudiarabien började sin militära intervention i Jemen i mars 2015 har minst 10 000 civila dödats.

Maha Nasser är 31 år gammal och kommer från en lite fattigare familj i Jemen. Hennes mamma kämpade för att hon och hennes syster skulle få utbilda sig, och Maha Nasser påbörjade först en programmeringsutbildning. Efter en sekreterartjänst gick hon över till journalistiken.

– Att få en utbildning och klara mig själv var väldigt viktigt. Jag ville ha friheten att välja vad jag ville göra.

I Jemen jobbade hon dels som programledare för ungdomsprogram på tv men också med radio och skrivande journalistik på flera olika tidningar.

– Vi ägnade oss främst åt frågor som berör ungdomar. Vi pratade bland annat om vikten av utbildning men också om allvarliga saker så som sexuella trakasserier, droger och barnäktenskap. Vi försökte hitta lösningar på olika problem kring dessa ämnen.

Men att jobba som journalist i Jemen är svårt, nästintill omöjligt. När inbördeskriget bröt ut kunde Maha Nasser inte fortsätta jobba. Fokus blev istället att överleva.

– Mitt område bombades och sex personer dog i samband med det. Min bror dog också i kriget då han tjänstgjorde som militär. Det var fruktansvärt. Speciellt då han har två barn.

Maha Nasser, som hade blivit känd i sitt område på grund av sitt arbete, insåg snart att hon var tvungen att lämna.

– De ville arrestera mig och min pappa och det var då familjen och jag bestämde att jag var tvungen att lämna.

Efter ett år i Malaysia, där hon fick hjälp av vänner med pengar och husrum, fick hon ett glädjande besked. Hon skulle få åka till Växjö som fristadskonstnär.

– Jag blev så otroligt glad för att jag älskar Sverige. Jag har alltid velat komma hit då landet är fritt och snällt mot kvinnor.

En fristadskonstnär är en person som bjudits in av en svensk kommun eller region på grund av att han eller hon förföljs i sitt hemland. I Sverige får konstnären en fristad under två år. Under den perioden får personen hjälp med att leva och fortsätta arbeta med sitt yrke i trygghet.

Växjö kommun är sedan 2012 en fristad som har gett skydd och arbetsro åt fristadskonstnärer genom det internationella och oberoende nätverket Icorn. Utöver Växjö är ett 60-tal städer och regioner knutna till nätverket, främst i Europa men även i exempelvis Amerika.

Begreppet fristadskonstnär är brett och det är inte bara just konstnärer som kan få fristad här. Det kan även journalister, poeter, skribenter, författare, bloggare, musiker, skådespelare och fotografer få.

– Jag är så tacksam över att ha fått den här chansen och det finns så många jag vill tacka.

Under de år som Maha Nasser får fristad i Sverige och Växjö vill hon arbeta främst med journalistiken. Hon vill också lära känna Sverige och de som bor här.

– Jag vill lära mig svenska och se världen på samma sätt som svenskarna. Jag har fått ett så fint mottagande och folk är så vänliga här.

Vad tycker du om Växjö?

– Det är vackert här. Jag uppskattar naturen och människorna som bor här.