Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Prislappen på nya brandstationen: Nästan tio miljoner

Alvesta • Publicerad 28 februari 2022

En ny brandstation ska byggas i Vislanda. Snart ska byggentreprenören kunna komma igång med arbetet som väntas kosta nästan tio miljoner kronor. Men politikerna är oeniga.

Turerna kring den nya brandstationen i Vislanda har varit många och beslutet var den ska byggas har föregåtts av många debatter. Nu har en oenig styrelse i Allbohus godkänt ett anbud på totalt 9,66 miljoner kronor.

Annons

Förra året beslutade kommunstyrelsen med minsta möjliga marginal, sju röster mot sex, att den nya brandstationen ska ligga Brånan 1:11, som ligger vid Olverken, i den västra infarten av Vislanda.

– Vi har effektiviserat ganska hårt. Det vi har ritat är en brandstation med vagnhall, omklädningsrum och en utbildningslokal. Vi har inte sockrat med någonting egentligen, säger Lars Engborg, fastighetschef på Allbohus, till Smålandsposten.

Allbohus har bland annat skalat bort delar som de har bedömt hör till räddningstjänstens verksamhet, som en mast för räddningstjänstens rakelsystem, tvättmaskiner och system för avgasutsug.

– Allt som behövs för att bedriva en brandstation tycker vi att räddningstjänsten får står för, ungefär som skolan får köpa in material för att bedriva sin verksamhet, säger Lars Engborg.

Det vinnande anbudet kom från Ottosson bygg AB som utför byggnationen för 7,9 miljoner kronor i entreprenadkostnader och 1,76 miljoner i byggherrekostnader. Per Ribacke (S), Sofie Årdh (S) och Thomas Haraldsson (C) röstade för att anta beslutet medan Thomas Johnsson (M) och Fredrik Jonsson (-) reserverade sig.

Eftersom priset hamnade på under tio miljoner kronor kunde styrelsens själva besluta om att godkänna anbudet. Johnsson (M) vill att frågan ska upp till kommunfullmäktige.

– Jag kommer yrka att ordförande tar upp ärendet. Ärendet är berett både i arbetsutskottet och kommunstyrelsen så det är inga konstigheter för ordförande att ta upp ärendet. Sen får man fråga om fullmäktige kan godkänna att ta upp ärendet och sen får det ta upp som vilket som helst, säger Thomas Johnsson till Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons