Annons
Innehåll från Point Logistik.

Från Pakistan till att dela ut paket i stan

Mikroorganismer syns inte men finns ändå, för att travestera visan. Man ser dem inte, de agerar i det tysta, kan göra stor nytta och jobbar ofta i samhällets tjänst. Tahir Nazir vet allt om dessa små viktiga organismer. Och det var just mikroorganismerna och studier i Bioteknik som gjorde att han flyttade till Sverige.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

– På sätt och vis är mikroorganismerna och jag rätt lika när man tänker efter. Vi jobbar båda lite i det tysta, oavsett tid på dygnet, inleder Tahir och ler brett.

Det stämmer faktiskt, på nätterna arbetar Tahir som distributör och nattchef hos Point Logistik. Han delar ut tidningar, försändelser och viktig post. Med natten som inramning och oavsett väder eller årstid ser han till att vi får våra dagliga nyheter och saker vi beställt över internet. Allt medan vi sover på kudden. Så jobbar visst även mikroorganismerna.

Du har en Master i Bioteknik från Pakistan men har även 50% tjänst vid sidan av distributörsjobbet som forskare vid Borås Högskola?

– Precis, när allt är klart om cirka fem år kommer jag att kunna kalla mig Teknologie Doktor inom Bioteknik, eller PhD som man förkortar det på engelska. Min specialisering handlar enkelt utryckt om hur man kan ta hand om olika typer av industriellt avfall eller biprodukter och genom mikroorganismer i olika processer kan skapa nya användbara och miljövänliga produkter. Det är t ex bakterier och svampar som hjälper oss människor att bl a tillverka biogas, biogödselmedel, väte och alkoholer. På detta sätt kan avfallet omvandlas till flera olika slutprodukter, såsom bioplaster, djurfoder, kemikalier och biobränsle.

Just nu forskar jag om nya processer, och hur man med utgångspunkt från pappersmassa, kan få fram nya varianter av så kallade flyktiga fettsyror (Volatile Fatty Acids).

Du har ditt ursprung i Pakistan, hur kom det sig att det blev just Sverige?

– Jag hade jobbat flera år på Coca Cola som mikrobiolog med bl a kvalitetstester men kände att jag ville utveckla mina kunskaper ytterligare. Min frus syster bodde redan i Sverige och trivdes väldigt bra. Så när också förutsättningarna för att studera Bioteknik var så gynnsamma här i Sverige blev det ett lätt val för mig. Sedan måste jag väl erkänna att några saker var väldigt annorlunda från mitt liv i Pakistan. Vädret och maten för att nämna två. Svensk husmanskost skulle ibland behöva lite ”curry” om du förstår vad jag menar.

Så från Pakistan till att dela ut ”paket i stan”, om du ursäktar den aningen krystade ordvitsen.

– Ja, det är onekligen en omställning men på ett bra sätt. Arbetet som distributör på nätterna gör det möjligt för mig att som sagt forska och utveckla nya biotekniker. Min fru har ett bra jobb och våra tre barn trivs väldigt bra. Sverige är ett väldigt trevligt land och har mycket fint att visa upp även på nätterna, avslutar Tahir.

Point Logistik söker regelbundet nya distributörer. Gå in på pointlogistik.se och se om några distrikt där du bor i närheten behöver fler distributörer.

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se