Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

19-åringen döms för stora branden på Maxi i Växjö

Växjö • Publicerad 12 maj 2020
Foto: Carl Carlert

Den man, som nu har hunnit fylla 19 år, som stått åtalad för den stora branden på Ica Maxi i Växjö döms nu för allmänfarlig vårdslöshet. Brottet bedöms som grovt.

Under rättegången vittnade flera personer. Bland annat de två flickor som tidigare var misstänka för branden. Men tingsrätten hade också en övervakningsfilm från butiken tillhands för att kunna reda ut skuldfrågan. På filmen ses 19-åringen ställa ett tänt ljus på en hylla i butiken. En av flickorna ska ha plockat ner ljuset för att sedan ställa tillbaka det igen. Därefter ska 19-åringen ha fört ihop förvaringslådor intill ljuset. Och det var i förvaringslådorna som branden sedan startade. Hyllan var övertänd ett par minuter efter att 19-åringen hade flyttat ihop förvaringslådorna och gått därifrån.

Annons

Mot bakgrund av detta menar man att det är 19-åringen som gjort sig skyldig till brott. Han var till en början åtalad för grov mordbrand men dömdes alltså för grov allmänfarlig vårdslöshet. Två nämndemän motsatte sig dock och hade velat att 19-åringen skulle dömas för mordbrand. Påföljden blir skyddstillsyn med behandlingsprogram.

Ingen person skadades i branden som utbröt i början av februari. Enligt domen förväntas skadorna som uppstod i butiken uppgå till cirka 15 miljoner kronor.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons