Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Annorlunda firande av nationaldagen

Sveriges nationaldag blir annorlunda i år. Vissa kommuner har valt att ställa in medan andra genomför firandet digitalt. Så här blir det i Växjö, Alvesta och Lessebo.
Kronoberg • Publicerad 2 juni 2020
.
.Foto: LENNART MÅNSSON

Med anledning av risken för smittspridning av coronaviruset covid-19 väljer flera kommuner runt om i landet att ställa in nationaldagsfirandet den 6 juni. Andra har valt att uppmärksamma högtidsdagen digitalt. Exempelvis har Stiftelsen Sveriges Nationaldag, som ansvarar för det officiella nationaldagsfirandet, beslutat att utföra ceremonierna med flagghissning, högtidstal, fanöverlämning, nationalsång och artistuppträdanden utan publik. Firandet sänds i SVT.

Här i Kronobergs län har kommunerna valt att göra lite olika. Växjö kommun genomför ett digitalt nationaldagsfirande. Sång, tal och inbjudna gäster utlovas och precis som tidigare år kommer bland andra Bo Frank att medverka.

Annons

– När människor inte kan lämna sina hem för att mötas så måste vi möta människor i hemmet, säger Bo Frank (M), kommunfullmäktiges ordförande och borgmästare i Växjö kommun.

Utöver den digitala sändningen kommer centrala Växjö att vara utsmyckat med bland annat flaggspel över Storgatan.

– Vi hoppas att det ska bli ett gemytligt och festligt firande även om det i år sker digitalt och inte i Linnéparken som vanligt. Men samtidigt ska de som brukar komma och fira med oss i Linnéparken känna igen sig i programmet, säger Tomas Ekelius, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö kommun.

Invånare i Alvesta brukar kunna fira nationaldagen i Hagaparken. Tidigare år har Alvesta kommun deltagit genom att arrangera en medborgarceremoni där nya, svenska medborgare välkomnas. I år blir ceremonin vid ett senare tillfälle.

– På grund av coronaviruset har vi valt att skjuta fram välkomstceremonin, säger Kjell Rosenlöf, kanslichef på Alvesta kommun.

I Lessebo kommun brukar nationaldagen firas traditionsenligt i Intaget vid Lessebo bruk. Men på kommunens hemsida meddelas att firandet i år är inställt.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons