Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Araby i Växjö blir teater

I höst sätter Regionteatern upp en föreställning om stadsdelen Araby i Växjö.
– Vi vill göra en föreställning om personer som bor i Araby och deras berättelser, säger Andreas Dahl.
Växjö • Publicerad 12 april 2019
Foto: Nadia Hagberg

På Västergatan i centrala Växjö finns Sveriges första fasta Medborgarscen. På Medborgarscenen får nya röster komma till tals och i strålkastarljuset ryms allt ifrån samtal och paneldebatter till filmvisningar och workshops.

– Medborgarscenen är allas scen. Syftet är att lyfta invånarnas egna berättelse, säger Andreas Dahl, dramapedagog och husregissör på Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Annons

Och det är just på Medborgarscenen, i Regionteaterns regi, som en teaterföreställning om stadsdelen Araby kommer att sättas upp.

– Det är premiär i november men arbetet har redan påbörjats.

Idén föddes när Andreas Dahl träffade Joel Käll-Karlsson som är kultursamordnare på Araby Park Arena. De pratade om hur de skulle kunna locka Arabyborna till Regionteatern men också om hur Arabyborna skulle få chans att dela sina berättelser inför en ny publik.

– Det finns mycket tankar om Araby, men nu vill vi göra en föreställning om personer som bor i Araby och deras berättelser. Vi vill inte visa det som media har rapporterat om utan invånarnas egna tankar om deras stadsdel.

Föreställningen blir alltså inte en klassisk teater med skådespel utan snarare en dokumentär på scen. Berättelserna kommer vara äkta och framföras av människor som inte nödvändigtvis har stått på scen tidigare. Publiken kommer också få ta del av filmer och foton från Araby. Men övriga detaljer kring föreställningen är inte klara. Bland annat vilka som kommer att stå på scen.

– Arbetet med att hitta folk och berättelser startar i slutet av mars. Vi letar efter grupper som kanske inte får så mycket utrymme annars. Vi vill hitta personer som kan berätta om hur det är att bo på en stigmatiserad plats och om hur det påverkat dem. Många jag har pratat med som bor på Araby har berättat att bilden som målas upp i bland annat media inte stämmer överrens med vad de boende upplever.

På vilket sätt?

– Nästan alla nämner ordet gemenskap. Alla känner varandra. De berättar också om en levande stadsdel där folk hälsar på varandra på gatorna. En trevlig plats, men det lyfts inte alltid fram.

Platsen är alltså föreställningens röda tråd och till sommaren kommer arbetet inför premiären att bli mer intensivt. Då kommer bland andra Andreas Dahl att intervjua boende och leta efter personer som kan delta i föreställningen. Drygt två månader innan premiären startar repetitionerna och i november är det alltså showtime.

– Det blir en av höstens stora föreställningar och den kommer att gå på Regionteatern i ungefär en månad.

Annons

Konceptet Medborgarscen startade i höstas och teatern har tidigare satt upp stora produktioner som bland annat "Lust" och "Att se". En annan del av satsningen är "Varje torsdag" som är en halvtimmes performance.

– För en tid sedan hade vi en föreställning under "Varje torsdag" som heter "Mitt Araby". Den var lite av ett smakprov av den teater som vi kommer att sätta upp till hösten.

Vad ser du fram emot inför höstens föreställning?

– Jag är glad över att teaterchef Therese Willstedt nappade på idén och ser fram emot att göra konst tillsammans med Arabyborna.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons