Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Aref Yousefi lämnade allt bakom sig och valde frihet

Aref Yousefi till Mosaik:
– I allmänhet var min integration mycket bra. Idag känner jag absolut att jag är en del av det svenska samhället. Jag litar också på att Gud har en plan för just mig.
– Det svenska språket är inte svårt i sig, men det är svårt att börja lära sig svenska och att prata med svenskar.
– Läs boken "Vi som valde Sverige" för den är full av berättelser om nyanlända. Deras historier är nyttiga att läsa.
Växjö • Publicerad 3 april 2020
Foto: Maha Nasser

Många människor tvingas lämna sina hemländer på grund av många olika anledningar. Det kan handla om krig, religion, politisk åsikt eller bristen på yttrandefrihet. Mosaik har träffat Aref Yousefi. En 26-årig man som kommer från Afghanistan. Där ägde han ett byggföretag. Ett företag som han var tvungen att lämna när han flydde från sitt hemland. Han flydde på grund av sin tro och i detta reportage berättar Aref om hur det var att fly till Sverige. Han berättar också om hur han har lyckats skapa sig ett nytt liv här. Om hur han har gjort för att börja om i ett helt nytt land.

Varför lämnade du ditt hemland för att istället ta dig till Sverige?

Annons

– Jag tvingades lämna mitt land, mitt företag och mitt arbete och det var mycket plågsamt för mig. Jag led av att göra det. Men att leva som kristen är nästan omöjligt i mitt hemland. Det är det i och för sig i många andra länder också. Religionsfrihet finns inte i vissa länder. I vissa länder går det inte att ha en tro som skiljer sig från de flesta andras. De som väljer att tro på något annat straffas av staten, samhället och familjen. Så år 2015 bestämde jag mig för att söka asyl genom FN i Turkiet. Jag ville registrera mig där men hoppades på att jag skulle bli placerad i ett annat land. Då hade jag rest från Iran, ett land som jag hade bott i sedan elva år tillbaka, med hjälp av smugglare. Men när jag väl kom till Turkiet så förstod jag att det inte skulle fungera att registrera mig där på grund av kriget i Syrien. Jag hade behövt vänta i minst sex månader på att lämna in en asylansökan och därefter vänta i många år på att få bli placerad i ett annat land. Så jag beslutade mig för att ta risken och resa med gummibåt till Grekland. När jag väl kom fram dit så ville de inte ta emot asylsökande. Jag blev ombedd att lämna landet inom 29 dagar. Då försökte jag istället ta mig till Sverige och sökte asyl i Göteborg. I Sverige placerades jag först i ett läger och skickades senare till Växjö.

Har det varit svårt för dig att integrera i det svenska samhället och att lära dig svenska?

– När jag kom till Växjö kunde jag inte en enda ord svenska. Detta trots att jag hade varit i Sverige i fyra månader under tiden jag sökte asyl. Men då fanns det ingen möjlighet för mig att lära mig. I Växjö tog jag mig till Röda Korset där jag lärde mig svenska. Jag tog mig också till biblioteket där två unga män från Afghanistan lärde asylsökande svenska. Man kan säga att jag lärde mig språket på flera olika ställen. Bland annat på språkcafé där jag fick möjlighet att prata med andra människor. Där lärde jag mig snabbt att prata och det blev dessutom enklare att förstå andra. Jag började faktiskt själv att undervisa i svenska. Efter bara åtta månader började jag arbeta som volontär i Studiefrämjandet och Röda Korset. Jag tycker egentligen inte att det är så svårt att lära sig svenska. Det svåraste är att hitta någon svensk att prata med. Det är en svårighet som många möter när de kommer till Sverige. Det är svårt att hitta svenska vänner att öva på språket tillsammans med och det påverkar inlärningsprocessen. I allmänhet var min integration mycket bra. Idag känner jag absolut att jag är en del av det svenska samhället. Jag har en partner, mina vänner, en förening och ett arbete. Men det betyder inte att det inte har funnits svårigheter på vägen. Fast jag tror att svårigheter och utmaningar är möjligheter till personlig utveckling. Jag litar på Gud och hans plan för just mig.

Vad gör du idag?

– Sedan 2018 har jag arbetat som affärsutvecklare på Studiefrämjandet i Växjö. Jag jobbar med integration och sociala frågor.

Vad har Studiefrämjandet för aktiviteter för nyanlända och vad är syftet med dem?

– Sedan 2016 har Studiefrämjandet arbetat med integration och nyanlända i Växjö. Min kollega Frank Jonelid började bland annat med att starta upp musikklasser för asylsökande. Många från det största flyktinglägret kom dit för att spela men också för att prata om vilka problem du kunde stöta på. Efter det startades flera andra aktiviteter, bland annat språkkurser och språkcafé. I dagsläget har vi kurser. Allt från kurser i svenska och språkkafé till kurser i musik, föräldraskap, IT och hur man cyklar. Under tiden man väntar på asyl kan man inte gå på Svenska för invandrade, SFI, men Studiefrämjandet och gymnasieskolor får undervisa även asylsökande. Då blir det lättare att integrera under tiden då man väntar på ett eventuellt uppehållstillstånd.

– Vi har även projekt som finansieras av länsstyrelsen i Kronobergs län. Syftet är att guida nyanlända föräldrar i hur föräldraskapet fungerar i Sverige. Vi har också gjort ett annat projekt där flera asylsökande skrev en bok tillsammans. Boken, med titeln "Vi som valde Sverige", handlar om författarnas väg till Sverige och om deras tankar om det svenska samhället. Den kommer att publiceras och finnas tillgänglig för alla som arbetar med integration eller som är intresserade av integration. Allt ifrån SFI-lärare till statliga tjänstemän. Andra projekt som genomförs är IT-kurser. Då får människor möjlighet att lära sig använda datorer och elektroniska tjänster. Sen har vi ju som tidigare nämnt cykelkurserna för dig som inte kan cykla.

Du har också varit med i ett religiöst program. Vad är det för något och vad har det för mål?

– Programmets sänds i Kristen närradio Växjö och det är för kristna som talar dari eller farsi i Växjö, Sverige och andra delar av världen. I programmet pratar vi om Guds kärlek, spelar lovsånger och diskuterar det faktum att kristna förföljs i vissa länder.

Annons

Vad har du för plan för framtiden?

– Läsa teologi på distans och fortsätta med mina universitetsstudier. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag vill starta familj.

Vad har du för råd till nyanlända?

– Mitt råd till de som nyligen har kommit till Sverige är att inte slösa sin tid utan att börja lära sig språket direkt. Språket är nyckeln in i samhället. När du kommer till ett nytt land möts du av möjligheter och svårigheter på samma gång. Välj att fokusera på möjligheterna istället för det som är svårt. Skatta dig själv och staka ut en plan som du också håller dig till. Ingen känner dig bättre än du själv. Ingen vet bättre än du vad du har att erbjuda. Samtidigt ska du inte vara rädd för att be om hjälp om du behöver det. Samhället kan hjälpa till med mer än du tror och många vill hjälpa till. Sen rekommenderar jag också den nya boken "Vi som valde Sverige". Den kan alla nyanlända ha nytta av.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons