Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Asylsökande får inte ersättning om de flyttar till Araby

Riksdagen har tagit ett beslut som innebär att asylsökande som på egen hand ordnar bostad i ett område med socioekonomiska utmaningar inte ska ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag från Migrationsverket.
Växjö • Publicerad 24 april 2020
.
.Foto: Anna Nordström

Regeringens förhoppning är att beslutet ska leda till att fler asylsökande väljer att bo i områden där det finns bättre förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande, minskad risk för utanförskap och en bättre integration.

– Detta löser såklart inte allt men beslutet är ett bra första steg för minskad segregation i Växjö kommun. Det gör att vi kan skapa bättre förutsättningar för en bra välfärd och framförallt en minskad belastning på skolorna i dessa områden. Vi kommer att noga följa läget och analysera konsekvenserna, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Växjö kommun har fått i uppgift att identifiera områden med socioekonomiska utmaningar. Det är Araby, en del av stadsdelen Teleborg (Teleborgs centrum), Braås och Lammhult som listas av kommunen. Områdesbegränsningen gäller dock från den 1 juli 2020 och berör inte personer som redan idag har eget boende.

Samtidigt har de styrande politikerna i Växjö meddelat att de vill att Araby ska bort från regeringens och polisens listor över utsatta områden. Detta ska ske genom att starta ett operativt områdesbaserat utvecklingsarbete på Araby. Tanken är också att arbetet, som kallas för ”Hållbara Araby 2030”, ska skapa modeller och arbetssätt som kan användas i andra delar i kommunen.

– Nu tar vi i blågröna Växjö en ny ansats för att möta det sociala utanförskap som vi ser finns i Växjö kommun. Inledningsvis handlar detta om att inventera och skapa oss en bild av nuläget för att veta på vilket sätt vi ska gå vidare, säger Magnus P. Wåhlin (MP), ordförande hållbarhetsutskottet.

Politikerna vill att kommunstyrelsen ger kommunchefen i uppdrag att inventera Växjö kommuns och andra intressenters insatser på Araby, samla in kunskaper från andra kommuners arbete med utsatta områden och göra en kortfattad omvärldsanalys av relevant forskning kring arbete i utsatta områden i en svensk kontext i samverkan med Linnéuniversitetet.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons