1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Centrumskolan mot Ungdomsvasan 2020

Centrumskolan är en F-6 skola som ligger i Araby, Växjö. Skolan är mångkulturell, 98% av eleverna har ett annat modersmål än svenska. Den 23 februari 2020 kommer Centrumskolans sexor delta i Ungdomsvasan.
Växjö • Publicerad 3 december 2019
Foto: Centrumskolan

Vasaloppet är en av världens största skidevenemang, och en och en halv miljon människor har någon gång åkt Vasaloppet. Första loppet startade 1922, men idén kom 400 år tidigare, år 1520 av Gustav Vasa. Gustav Vasa hölls gisslan när Sverige var i union med Danmark. Gustav Eriksson, som hans riktiga namn var, lyckades fly från danskarna, och Vasa flydde till Norge. Folket, som inte hade trott på vad Vasa sa om danskarna, började inse att Gustav hade rätt. Stadens två bästa skidåkare, Lars och Engelbrekt, tog sig till Norge med skidor. De lyckades få tag på honom och de tog honom till Mora, vilket numera är målet i Vasaloppet. Från år 1923 fick inte kvinnor åka Vasaloppet, då de ansågs tycka det var “för jobbigt”. Men under 1980-talet fick kvinnorna delta i loppet. När man åkt en bit i loppet så är det enligt tradition så att man får blåbärssoppa och vasabullar. Den första Ungdomsvasan arrangerades 2008, och sträckan är nio kilometer.

År 2017 var året då Centrumskolans sjätteklassare för första gången fick höra att de skulle åka Ungdomsvasan. Det gjorde eleverna jätteglada. De började träna med rullskidor så att de fick känna på hur det var att åka skidor. Den 7 januari 2018 började de att åka med riktiga skidor. Det var jättesvårt från början, men med tiden så blev de bättre och bättre.

Vi intervjuade David Schylander, som är idrottslärare på Centrumskolan.

Han sa att anledningen till att han ville åka Vasaloppet var att för att han såg vinsterna i att en utmaning och en möjlighet att komma i kontakt med någonting som man annars aldrig skulle åka och komma i kontakt med. Första gången Centrumskolans sjätteklassare åkte Ungdomsvasan var 2017, och när de kom tillbaka hade skolan som förhoppning att det skulle bli en tradition.

I år är det årets sjätteklassare som åker Vasaloppet. Idrottsläraren David tror att det kommer gå bra för de som verkligen vill göra sitt bästa. Alla elever som åker Ungdomsvasan får låna kläder från Swix. När de förra sexorna fick möjligheten att åka så fick David kontakt med vd:n till Swix. De ställde upp som sponsorer vilket gjorde det möjligt för skolan att få kläderna, och som sagt så planerar han att det ska bli en tradition i framtiden. Datumet då loppet startar är den 23 januari 2020.

Rektor Rikard Samuelsson är väldigt positiv om det här.

– Jag tycker det är fantastisk. Eleverna kommer få en jättestor upplevelse i de svenska fjällen, och så kommer de få lära sig att åka skidor och bli vältränade, säger han.

Texten är skriven av ungdomsredaktionen på Centrumskolan.

Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.