Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Cityprofilen Petra tar farväl

Cityvärden Petra Balog har gjort sin sista arbetsdag. Hennes tjänst upphör och det är med vemod som hon tar farväl av Växjö city och alla dess människor.
– Jag kommer sakna kontakten och de dagliga samtalen med alla trevliga Växjöbor och besökare i staden.
Växjö • Publicerad 29 maj 2020
Petra Balog
Petra BalogFoto: David Färdigh

Petra Balog var med när tjänsten cityvärd inrättades i november 2013 och har sedan dess varit en känd och uppskattad profil i Växjö centrum.

– När jag började den här tjänsten hade jag inte en aning om kändisskapet. Men jag är jätteglad över det sociala kontaktnät som jag byggt upp tack vare det här jobbet.

Annons

Att ha ett vänligt bemötande och att behandla alla lika har varit utmärkande för Petra.

– Jag gör ingen skillnad på folk. När jag går i centrum så hälsar och pratar jag både med kommunalråd och folket på parkbänkarna.

Under Petras 6,5 år som cityvärd har mycket förändrats i Växjö city, särskilt på stationsområdet.

– Ibland kan jag sakna den gamla stationsbyggnaden och det samlade busstorget. Det var verkligen en samlingsplats för alla människor.

På senare tid har Petra märkt av en ökad oro i Växjö. Hon har visserligen aldrig känt sig rädd när hon gått omkring på staden men däremot har hon upprörts över en dryg och provocerande attityd hos vissa människor.

– Det gäller både ungdomar och vuxna. Folk som röker i hissarna eller parkerar bilen på bussområdet kan uppträda nonchalant och struntar i tillsägelser. Det är mycket kommentarer som ”fuck off”.

Men 98 procent av samtalen som cityvärd är positiva menar Petra, som hjälpt åtskilliga Växjöbor och Växjöbesökare genom åren. Det har varit allt från att informera om rätt tåg och buss till att visa vägen till hotell och restauranger.

– Att kunna hjälpa till och att få så mycket tacksamhet tillbaka är något som jag verkligen uppskattat.

Vilken är den mest udda fråga du fått under de här åren?

– Vad är meningen med livet? Den frågan var inte lätt att svara på.

Annons

På fredag går Petra sin sista runda som cityvärd. Och hon kommer gå med tunga steg.

– Det är vemodigt. Jag kommer sakna det här jobbet.

Vad ska du göra istället?

– Jag vet inte ännu. Men jag hoppas kunna hitta ett servicejobb. Jag gillar att röra på mig och att hjälpa människor.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons