Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Covid-19 jämnar ut olikheter men dödar all glädje

En krönika av Maha Nasser.
Växjö • Publicerad 7 maj 2020
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vanligtvis är det bara de fattiga som smittas av otäcka sjukdomar. De rika brukar klara sig undan. Men covid-19 har jämnat ut olikheten mellan fattiga och rika. Det spelar ingen roll vad du jobbar med, om du är arbetslös eller vilken religion du tror på. Invånare i nästan alla länder drabbas på samma sätt. Rika som fattiga.

Corona har drabbat invånare i länder och städer där kvinnor tvingas bära niqab. Och i dessa tider är det inte bara kvinnor som täcker ansiktet. Många män gör det också. Jag tror att det är Gud som nu visar män hur det känns att behöva täcka ansiktet och att leva bakom det galler som många kvinnor tvingas göra. Jag tror också att rika tvingas fundera över vad deras girighet och kärlek till pengar och makt gör med dem. Att deras värderingar drabbar de fattiga.

Annons

Viruset har, på ett mycket dramatiskt sätt, vänt upp och ner på världen. Å ena sidan har det jämnat ut de olikheter som finns mellan människor. Å andra sidan har det omkullkastat allt det vi är vana vid. Det verkar som att viruset har eliminerat ut alla vanor som vi människor har ägnat oss åt i årtusenden. Det har fått alla evenemang och aktiviteter inställda. Exempelvis är 2020 det första året människor inte firade påsk som de brukar. Kanske fick firandet ske genom kontakt med vänner och familj på sociala medier. Jag tycker att det var en dyster stämning. Jag såg bara ett fåtal färgglada fjädrar som hade spridits med vinden. I år kunde jag själv inte fira med mina vänner. Det verkar inte heller bli något firande av Ramadan. I alla fall inte ett vanligt sådant.

När jag skriver denna text är det bara några dagar kvar tills det är dags för muslimer att fira Ramadan. Alla som firar kan nog hålla med om att det finns en mycket speciell stämning som bara infinner sig under Ramadanmånaden. Som när man ber tillsammans i moskéer, besöker släkt och vänner, äter ihop och shoppar på natten. Alla de saker som gör månaden så speciell. Men det verkar dock som att covid-19 kommer att förändra allt detta också. Precis som påsken kommer Ramadan att vara dyster i år. Människor kommer att tvingas sitta isolerade och viruset kommer att ta kol på den fina stämningen, glädjen och tyvärr liv. Corona kan också göra att det för första gången sedan år 1400 inte kommer att finnas några pilgrimer vid Kaba.

Det är uppenbart att covid-19 förändrar seder och traditioner som så länge har präglat olika samhällen. Vi har tvingats utveckla en ny livsstil. I takt med att vi har rekommenderats att stanna hemma har människor tvingats ändra på sina vanor. Vi har exempelvis slutat skaka hand och bjuda över varandra. Vi har inte längre kunnat fira olika saker. Människor har tvingats sluta göra många av de saker som är viktiga för dem. Det handlar om allt ifrån seder och traditioner till vardagliga handlingar. Världen har tvingats bli ännu mer digital. De som studerar har gjort det på distans, arbetare jobbar hemifrån och möten sker digitalt. Kanske är det såhär det ska bli framöver? Jag kan i alla fall konstatera att virusets framfart är mycket farligt. Inte bara för de människor som riskerar att dö utan också för alla de mänskliga värden som är så viktiga för oss. Det kan komma att bli ändringar på tusenåriga traditioner.

Frågan är om vi människor kommer att vänja oss vid våra nya vanor som vi har skapat under coronakrisen. Det går knappast att utesluta. Exempelvis har många i västvärlden bunkrat toapapper. I öst har man inte sett samma bunkringsbeteende. Men det kanske är för att de använder bidéer. Tydligen så har försäljningen av bidéer ökat på sajten Amazon i USA under tiden som krisen har pågått. Frågan är väl om amerikanerna kommer att sluta använda bidé när kisen är över. Eller om de kommer att vänja sig och istället sluta med toapapper? Oavsett är det jag vill säga att det beteende vi har idag, av rädsla för covid-19, kanske kommer att bli vår nya livsstil även när krisen är över.

På grund av virusets framfart har vi skapat oss en ny verklighet. En verklighet som eliminerat ut all mänsklig kontakt och som har tvingat oss att leva som främlingar i en virtuell värld. Jag misstänker därför att viruset absolut inte är skapat av människan för att döda, omkullkasta alla mänskliga värden och det vi tycker är viktigt. Kan detta otäcka virus och denna dolda fiende lyckas vända upp och ner på allt och eliminera ut allt det vi bryr oss om?

Annons
Annons
Annons
Annons