Den nya moskén blir inte av

Foto:Euroing Ltd

För ett par år sedan presenterades planerna för ett nytt kulturcenter med en ny moské på Svampvägen i Alvesta. Planerna fick skarp kritik och överklagades flera gånger, men tidigare i år godkändes bygget av Alvesta kommun.

Trots det har organisationen bakom moskébyggnationen nu valt att lägga ner planerna. Detta beror på att tänkta finansiärer dragit sig ur.

– Många av de frivilliga som visat intresse att vilja bidra säger att de blev påverkade av processen. De fick läsa om en samhällskonflikt på grund av de negativa känslor som skapats. De fick känslan av vi inte kunde lyckas och en person sa att de inte vill lägga pengar på något som sliter isär samhället. Det har påverkat insamlingsprocessen, säger Khaled Al Najar, som är en av de som ligger bakom planerna, till Smålandsposten.

Enligt honom har organisationen dock inte släppt byggplanerna helt. Även om den nuvarande tomten på Svampvägen kommer att gå tillbaka till Alvesta kommun så kommer organisationen att se över om de kan bygga något på närliggande områden. De har också grundat en insamlingsstiftelse till projektet.