Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

En kärlekshistoria mellan Marly och hennes piano

Kärleken till musiken är livslång för pianisten Marly Andersson.
– Jag lär barn att spela med sina hjärtan istället för sina händer.
Växjö • Publicerad 17 mars 2020
Foto: Maha Nasser

Hon växte upp med musiken, hon älskar musiken och musiken älskar henne. Hon är Marly Andersson, en pianoälskande kvinna med brasilianskt ursprung. Hennes hjärta har klappat för att spela piano sedan hon var sex år gammal och idag är hon en av de bästa pianisterna i Växjö. Men Marly har också en annan kärlek i livet. Hennes man Sten Fredrik Andersson som är anledningen till att hon flyttade till Sverige.

– Jag kom till Sverige för kärlekens skull. Min kärlek till min nuvarande man, ingenjören Sten Fredrik Andersson, som kom till Brasilien för att jobba som maskiningenjör på Scania.

Annons

Marly tänker tillbaka och berättar:

– Jag minns den dagen väldigt väl. Vi var på en konsert i min hemstad São Paulo när jag blev nyfiken på honom och ville lära känna honom mer. Han frågade om jag ville dansa och jag sa ja. Sedan dansade vi hela kvällen. Det var en underbar förälskelse. Kärlek från första ögonkastet. Ett år senare återvände han till Sverige. När han var tillbaka skickade han massor med kärleksbrev där han bad mig att komma till Sverige. Så jag bestämde mig för att flytta.

Marly kämpade initialt med att lära sig svenska och det tog fyra år. Hon studerade även musik på universitetet i Växjö. Och även om det tog mycket tid och kraft hade hon alltid någon som stöttade henne.

– Min man har hjälpt mig framåt på min musikaliska resa och det är jag väldigt tacksam för. Han har alltid uppmuntrat mig och sagt att jag "är den bästa pianisten i Växjö". Jag hade också tur som fick stanna i Växjö. Jag tog körkort ett år efter att jag hade kommit hit, berättar Marly.

Du verkar ha ett speciellt band till musik i allmänhet och pianot i synnerhet. Visst är det så?

– Ja, jag började spela piano när jag var sex år gammal. Varje söndag i kyrkan lyssnade jag på pianomusik och försökte spela själv. All sorts musik inspirerar mig och jag har uppträtt med körer men också på egen hand. Det har blivit en lång resa. Jag studerade musik i 18 år men jag älskar fortfarande musik och jag spelar minst fyra timmar per dag, säger Marly.

Marly har tidigare jobbat på flera skolor och musikskolor i Växjö men har sedan en tid tillbaka en egen musikskola i sitt hem på Hovshaga i Växjö.

– Idag jobbar jag som pianolärare. Jag har ett 20-tal elever som jag försöker lära att spela med sina hjärtan istället för sina händer och såklart att älska musik. Varje månad har jag omkring 80 pianolektioner och jag älskar mitt jobb så mycket. De dagar när jag inte har några lektioner känner jag mig sjuk och som att det finns ett tomrum inuti. Det är klart att jag ibland kan känna mig trött och pressad av mitt jobb men min själ behöver det, säger Marly.

Genom åren har Marly spelat på hundratals konserter, bland annat i Växjö, Tingsryd, Väckelsång, Göteborg och Stockholm.

– För fem år sedan hade jag ett pianoprogram på Öppna kanalen i Växjö, Det sändes på torsdagar och söndagar. Jag hade också en Youtube-kanal där jag försökte väcka mina tittares intresse för musik och inspirera dem till att lära sig spela. Vissa videor fick hundratusentals visningar, säger Marly.

Annons

Har du något råd till de som kommer från andra länder för att nå sina drömmar i Sverige?

– Till alla de som kommer till Sverige och som lämnar mycket bakom sig vill jag säga: Lev i nuet och inte i det förflutna. Försök att inte tänka så mycket på vad som händer i ditt hemland för det gör dig sårbar. Försök att leva i nuet och för framtiden. Jobba hårt och ta vara på alla möjligheter som kommer i din väg.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons