Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Filson Ali är på jakt efter framtidens stora stjärnor

Filson Ali från Växjö framhäver ungas tankar om kärlek, kultur, identitet och klass genom olika tv-produktioner. Hon är aktuellt som castingansvarig för SVT-serien Festen.
– Den blev jättefin och jag är väldigt stolt, säger hon.
Växjö • Publicerad 30 mars 2020
Foto: Daniel Bezares

Filson Ali, som är uppvuxen i Araby i Växjö, står bland annat bakom ungdomsserien PLAY & REWIND som spelas in på flera olika platser i Sverige med ungdomar som medverkar. I vår är hon också aktuell som castingansvarig för den andra säsongen av ungdomsserien Festen.

Serien handlar om ett antal ungdomar liv med intriger, vänskap och hemligheter som blandas med kärlek, svek och dramatiska uppgörelser. Det är en fiktiv berättelse men som utgår från en stor mängd intervjuer och research med ungdomar. Händelserna och tematiken i serien beskrivs vara nära många ungdomars verklighet.

Annons

– Jag blev kontaktad av projektledaren Sanne Övermark efter en rekommendation. Jag har castat liknande projekt tidigare här i Sverige men också i USA.

Filson Ali är för närvarande mammaledig med sin dotter och håller på att skriva färdigt ett långfilmsmanus tillsammans med en dramaturg. Samtidigt förbereder hon premiären av den kommande ungdomsserien PLAY & REWIND.

Vad letar man efter som castingansvarig?

– Man letar efter en person som kan ta till sig den givna karaktären. Regissören har oftast en klar bild om hur karaktären ska gestaltas och då är en castingansvarigs roll att tillsammans med regissören hitta den rätta skådespelaren. Det är en process som är väldigt nära regissören och producenten. Det bästa är att få vara en del av teamet som tillsammans förankrar, konkretiserar och föder fram en vision.

Samtliga huvudroller i Festen spelas av unga skådespelare som tidigare inte är kända för tittarna. Tack vare serien får de inleda sina skådespelarkarriärer.

– Att upptäcka nya talanger kräver ett stort teamwork. Jag tog vidare stafettpinnen från Cat Kobb och Sophie Malmegård som hade gjort ett stort förarbete med castingen i den första säsongen tillsammans med projektledaren Sanne Övermark och regissören Maria Thörnqvist där de hade varit väldigt aktiva i sökandet. Jag vet att det till exempel castades på Malmöfestivalen. En stor del jag fick ta var att casta till karaktären Dessi eftersom skådespelaren, som spelade Dessi i första säsongen, valde att sluta på grund av privata skäl. Det var väldigt krävande men efter ett bra tips lyckades jag casta rollen. Först och främst ser jag på det på ett professionellt sätt, att hitta skådespelaren som passar bäst till rollen. Sedan är det en rolig bonus om de också blir stjärnor.

Vad ska man som ung skådespelare tänka på?

– Kom väl förberedd, var närvarande framför kameran, var lyhörd till regi och fråga hellre för mycket än inte alls. Och glöm inte att slappna av och ha kul. Skådespeleri är ett fantastiskt hantverk och kräver mycket träning eftersom man arbetar med sin kropp och sig själv för att bringa liv till en karaktär. Ett stort viktigt knep är att vara empatisk. Då kan du sätta dig in i karaktären, hur den är, tänker, gör och agerar. Du ska se världen från karaktärens perspektiv.

Är du nöjd med Festen?

– Ja, absolut. Serien har lyfts otroligt mycket på många fronter sedan den första säsongen, inte bara skådespelarna men hela produktionen generellt. Den blev jättefin och jag är väldigt stolt.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons