Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Greta Thunberg: den lilla kämpen

En krönika av Maha Nasser.
Publicerad 4 december 2019
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Artiklar i media och inlägg i sociala medier har nyligen cirkulerat kring aktivisten Greta Thunberg, tjejen som har blivit lite av en symbol för de ungas kamp för klimatet. Det har skrivits om hur hon har hållit tal framför världsledare i FN och om hur hon har lyft frågan kring klimatet och den globala uppvärmningen. Ett problem som rör alla som lever på den här planeten.

Klimatförändringarna och den globala uppvärmningen är det mest avgörande problemet som vi står inför. Effekterna av klimatförändringar syns över hela världen och det handlar om allt ifrån förändrade väderförhållanden som hotar livsmedelsproduktionen till stigande havsnivåer som i sin tur ökar risken för katastrofala översvämningar. Effekterna är så allvarliga att det kommer bli svårt och dyrt att anpassa oss efter dem i framtiden. Därför måste radikala åtgärder vidtas nu. Det är i alla fall vad Greta desperat försöker framföra. Försöken startade med en skolstrejk för klimatet framför den svenska riksdagen men har nu lett till att miljoner demonstranter runt om i världen stödjer henne och hennes frågor. Många tonåringar i Gretas ålder är upptagna med att hantera sina egna liv och drömmar. Men hon, bara 16 år gammal, har valt att ta ett ansvar som är så mycket större än henne själv. Hennes mod har överträffat alla politikers och det hon har gjort har många andra misslyckats med.

Annons

"Politicians and people in power must listen to science and start real moves that, will protect the climate." "How dare you steal our dreams and destroy our future?" Det är vad Greta så modigt vågade säga i sitt tal, men det är också något som några av ledarna skrattade åt. De sa att de inte var skyldiga att lyssna på barn och att de inte uppmuntrar deras extremistiska känslor. Men de verkar ha glömt att det är dem som har orsakat alla katastrofer och krig som drabbar oskyldiga människor runt om i hela världen. Det kanske är det som är problemet. Att någon påminner dem om deras misslyckande. Tidigare kunde de dölja sig bakom falska ord om mänskliga rättigheter och fred, men de är ju naturligtvis bara intresserade av att tjäna pengar och uppnå politiska mål som gynnar dem själva och stärker deras makt. De säger att de fördömer kriget i Jemen, samtidigt handlar de med vapen för miljardbelopp. Vapen som dödar barn i Jemen. De fördömer också kriget i Syrien. Trots det dödar de civila genom sina flygattacker. De spelar ett smutsigt spel! Jag vet att vissa kanske är trötta på att läsa om detta, men det är den sorgliga sanningen.

När Greta pratar om klimatfrågan lyfts också andra globala frågor. Hon tror på hennes och andras rätt att leva och hon representerar dig, mig, och var och en av oss som tror på rättvisa och godhet i en i övrigt kaosartad värld. Hon må vara yngre än oss, men hon gör något som ingen annan har gjort tidigare. Hon lyfter klimatfrågan och sätter den högst upp på agendan, trots att den glömts bort och ignorerats av många. Hon gör det dessutom med ett stort antal anhängare.

Annons
Annons
Annons
Annons