Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Här tränar tjejer tillsammans

På fredagar tränar unga tjejer gratis på Idrottskliniken i Växjö. Initiativet kommer från Öster i Samhället som vill att fler unga ska röra på sig och ha roligt i en trygg miljö.
– Tillsammans skapar vi en plats där det är okej att testa olika träningstyper och maskiner utan att någon kollar snett på en. Gymmet blir på så vis en trygg plats där man kan andas och ha kul tillsammans med andra tjejer, säger Iman Hussein.
Växjö • Publicerad 7 februari 2020
Foto: Nadia Hagberg

Om en kvart öppnar gymmet, men redan nu knackar det på dörren in till Idrottskliniken i Växjö.

– Förra gången kom det 40 tjejer totalt. Nu, innan vi ens har öppnat, är vi redan 40 personer, säger Freja Richardson.

Annons

Freja Richardson, Sara Lennqvist och Iman Hussein från Öster i Samhället står tillsammans med Ingela Melander Julin och Anna Abou Abboud från Idrottskliniken och tar emot i dörren.

– Varje fredag öppnar vi upp gymmet för tjejer som går på högstadiet eller gymnasiet. Vi vill skapa en plats där alla möjliga människor från alla möjliga kvarter kan träna och ha roligt tillsammans, berättar Freja Richardson.

Satsningen "Träning för tjejer med tjejer" startade i januari. Idrottskliniken stänger vanligtvis vid 19 på fredagar men öppnar en halvtimme senare för att unga tjejer ska få träna gratis i en och en halv timme.

– Vi vill självklart hjälpa till och stötta samhället på alla sätt det går. Speciellt tjejer som kanske inte vågar gå hit själva. Det verkar vara ett större problem än vad man kan tro, säger Ingela Melander Julin.

Tjejerna som kommer in springer snabbt till omklädningsrummen för att byta om. De springer sedan skrattandes upp för trappan och värmer upp på löparbanden.

– Alla tjejer som kommer hit är så himla trevliga, trots att de inte känner varandra. Och den trevliga stämningen skapar de ju själva genom att bara vara precis som de är, säger Sara Lennqvist.

"Träning för tjejer med tjejer" kom till som ett komplement till Nattfotbollen, som är organiserad spontanfotboll för unga killar och tjejer som bor i Växjö med omnejd.

– På Nattfotbollen är det en majoritet av killar. Så vi frågade tjejerna vad de ville göra och de ville också träna men i en gymmiljö. När Idrottskliniken dessutom ville ställa upp och bidra med lokal och instruktörer var det en självklarhet att dra igång detta. Jag, Iman och Freja jobbar ju med Öster i Samhället och vi ville ha våra kvinnliga ledare här, säger Sara Lennqvist.

Foto: Nadia Hagberg

I ett hörn av gymmet står fria vikter. Ett gäng tjejer står och skrattar samtidigt som de visar varandra hur de ska lyfta. Några av dem har varit här tidigare. Andra är här för första gången.

– När jag hörde om tjejgymmet tänkte jag först att jag inte ville gå hit på en fredag. Men sen när alla mina vänner var här så kändes det självklart. Vi fick jättemycket träningsvärk efter förra gången och det var väldigt kul, säger Blenda Richardson.

Annons

Vad skulle ni ha gjort om ni inte hade varit här idag?

– Typ ingenting, kanske kollat på film, säger tjejerna.

Foto: Nadia Hagberg

Lite längre bort, vid en maskin, tränar 17-åriga Sumeya Caydid Maxaamuud. Hon är här för andra gången.

– Förra gången jag var här var första gången någonsin som jag gymmade. Det var så kul att jag ville träna redan dagen efter. Nästa månad ska jag köpa ett gymkort. Detta har verkligen gett mig motivation till att vara här istället för hemma.

Iman Hussein står bredvid och peppar Sumeya Caydid Maxaamuud. Hon berättar att det är just sådana beslut som Sumeya Caydid Maxaamuud har tagit som gör att hon vill hjälpa till med satsningen.

– Att få börja gymma här där det bara är tjejer gör nog att många av dem vågar gå till ett vanligt gym också. Då kan de maskinerna. Det är mitt mål, att tjejerna ska våga börja träna men också att de ska mötas och utvecklas. Det ger mig mycket energi.

Foto: Nadia Hagberg

I en gruppträningssal leder Anna Abou Abboud ett zumbainspirerat pass. Hon ser också att tjejerna vågar ta för sig och testa.

– Det är fint att kunna erbjuda en fristad som är kravlös. Tjejerna får tillfälle att umgås och träffa nya vänner.

Kollegan Ingela Melander Julin håller med.

– Det är kul att Öster ville ha med oss. Det märks att tjejerna trivs och har roligt tillsammans. Och de berättar för oss att de uppskattar vad vi gör. Sist kom det fram några tjejer som sa "Ni fattar nog inte vad ni har gjort för oss". Att ge dem en och en halvtimme när de kan göra något riktigt bra istället för att vara hemma eller ute på stan känns toppen.

Annons

Tjejgymmet har också gjort att det dyker upp fler tjejer på Nattfotbollen i Växjö.

– Jag går ju vidare till fotbollen efter detta och då brukar jag fråga tjejerna om de också vill hänga med. På så sätt vågar fler tjejer komma dit också, säger Freja Richardson.

Att offra varje fredagskväll på gym och fotboll är kanske inte en självklarhet för alla. Men för Freja Richardson, Sara Lennqvist och Iman Hussein är det så.

– Vi har gjort detta ett tag i olika konstellationer och vi vet hur mycket det ger för varje individ som är här. Det är lätt att offra varje fredag för att vi vet hur mycket det betyder för ungdomarna, säger Sara Lennqvist.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons