Annons
  1. English
  2. Svenska
  3. العربية

Hon lockar fler kvinnor till Araby park arena

Allt fler kvinnor och tjejer kommer till Araby park arena i Växjö. Det beror i mångt och mycket på Adela Sejdija och de satsningar som hon har startat.
– Det finns verkligen något för alla för vi har så många olika aktiviteter. Och det är inte bara för de som bor i Araby utan för hela Växjö. Alla är välkomna.
Växjö • Publicerad 16 oktober 2019
Foto: Nadia Hagberg

I november förra året tog Adela Sejdija kontakt med Araby park arenas enhetschef Malin Richardson.

– Jag såg att det inte fanns så mycket aktiviteter för små barn och mammor i Araby park arena. Så jag pratade med Malin om att starta upp något och hon var jättepositiv. I början var det bara några familjer som dök upp men i takt med att vi blev allt fler startade jag föreningen "Arabys aktiva familjer". Nu har vi flera olika aktiviteter.

Annons

I höstens program finns ett stort antal punkter för just kvinnor och barn på Araby park arena. Tjejkvällar, språkkafé och barnvagnspromenader är bara några av dem.

– Föreningen har exempelvis eftermiddagar med idrottsaktiviteter, lite fika och samhällsinformation. Många av kvinnorna som bor här kanske inte kommer ut så mycket så vi pratar lite om vad som händer i resten av Växjö. Vi har också en aktivitet som heter "Kvinnor för kvinnor", där vi pratar om vilka rättigheter kvinnor har i Sverige, och "Älskade barn", där vi pratar om hur det är att ha barn och vilka möjligheter som finns för dem.

En av de satsningarna som Adela Sejdija, som också är volontär på Röda korset, har hållit pågick i somras då ett tjugotal kvinnor lärde sig att cykla.

– Det började med att jag träffade flera kvinnor som ville lära sig cykla och i somras var vi kanske 25 kvinnor som gjorde slag i saken. Men nu har vi lämnat tillbaka de cyklar som vi fick låna av Röda korset och har istället fått tillgång till cyklar här vid arenan.

Tre andra kvinnor som håller i olika aktiviteter är Shereen Ghazzawi, Ayla Ekinci och Antonia Teisanu Aguilera. De håller i magdans, självförsvarskurser och zumba. De är alla överens om att rörelse gör en piggare och gladare.

– Jag startade dansgruppen för tre år sedan och nu har vi blivit lite som en familj. För mig har det här varit ett jättebra sätt att integrera mig på. Det är det bästa jobb jag någonsin har haft. Det är så kul att se att det är så många kvinnor som kommer hit, säger Antonia Teisanu Aguilera.

Ayla Ekinci, som håller i självförsvarskuren, tycker att det är viktigt att kunna försvara sig.

– Det är bra för kvinnor att kunna självförsvar. Jag är själv boxare och blev dansk mästare för ett par år sedan. Jag fick inte träna när jag var gift men nu när jag inte är det längre så kan jag göra det igen. Jag har möjligheten att göra något för kvinnor.

Adela Sejdija berättar att de flesta kvinnor som har aktiviteter här i Araby känner varandra och att de är duktiga på att stötta och gå på de aktiviteter som finns. Och även om aktiviteterna är en viktig start så hoppas Adela Sejdija kunna åstadkomma något ännu större än att få fler till arenan. Målet för henne är att fler kvinnor ska komma in i samhället.

– Jag läste en masterutbildning på Linnéuniversitetet innan jag blev föräldraledig och kom då fram till att jag ville starta något för kvinnor. Det var så allt började. Genom aktiviteterna hoppas jag att fler ska få hjälp med språket, praktik och till slut jobb. Vi börjar smått och bygger på allt eftersom. Men aktiviteterna är inte bara för kvinnor i Araby utan alla är välkomna hit, oavsett var det bor.

Annons

Att fler kvinnor väljer att komma till Araby park arena glädjer också enhetschef Malin Richardson.

– Förr var det stökigt på kvällarna och det fanns ett beteende som inte var okej här. Men nu är det inte så längre och fler kvinnor kommer tillsammans med sina barn. Det är en positiv utveckling, säger hon.

Enligt Adela Sejdija sker också fler och fler aktiviteter i närheten av arenan.

– Vi har många aktiviteter här men även på Tallgården. Bland annat så lånar vi böcker och kör läsfrämjande aktiviteter för barn. Vi vill uppmana mammorna att läsa för sina barn oavsett vilket språk det är på.

Är det främst nyanlända som kommer på aktiviteterna?

– Det är kvinnor från olika länder som kommer. Inte bara utländska kvinnor utan också svenska. Vår förening är inte bara för de som kommer hit till Sverige utan för alla.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons