Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Integration och motion när mammor promenerar

Två gånger varje vecka möts mammor och barn för att gå en promenad runt Växjösjön och i Araby. Promenaden är en del av projektet "Promenera för att integrera".
Växjö • Publicerad 16 juli 2019
Foto: Nadia Hagberg

Lille Adam är drygt ett år gammal. Han sitter i sin vagn och pekar på ett par maskrosor som växer intill grusvägen.

– Adam älskar blommor, berättar hans mamma Elizabeta Papuleva när hon sätter sig på huk för att plocka ett knippe till sin son.

Annons

Adam tar emot blommorna men vill genast räcka över dem igen. Han ler när han får ge bort dem.

– Han är en liten charmknutte, säger Elizabeta Papuleva och skrattar.

Vi går runt Växjösjön. Solen skiner och det är varmt, även om det blåser lite mer än vanligt.

– Det är första gången jag går med på barnvagnspromenaden för jag visste inte att det fanns innan. Det är lätt att jag och Adam blir hemma, även om vi såklart går till lekparken och träffar andra barn.

Barnvagnspromenaden, som är en del av projektet "Promenera för att integrera", styrs av Institutet för lokal och regional demokrati. Projektledare är Aida Baxholm.

– Projektet startades 2017 när min tidigare kollega fick idén att sammanföra föräldralediga nyanlända och svenska mammor och pappor genom barnvagnspromenader. Under våren 2018 var projektet vilande men vi startade upp det igen i april i år. Så nu börjar vi om från början, säger Aida Baxholm.

Institutet för lokal och regional demokrati sköter projektet åt Växjö kommun. Projektet finansieras av utvecklingsmedel för att stärka etableringen för nyanlända, och söks genom Länsstyrelsen.

– Tanken är att få till möten mellan olika människor från olika bakgrunder. Det kan vara svårt för nyanlända att komma i kontakt med svensketablerade och promenaderna blir ett sätt att förenas kring något gemensamt. Att promenera med barnvagnen och prata med andra är ett enkelt sätt att etablera en kontakt på.

Promenaderna sker två gånger varje vecka. På onsdagar går gruppen runt Växjösjön och på torsdagar i Araby.

– Utöver promenaderna hoppas jag på att vi kan ha lite olika aktiviteter efteråt. Kanske studiebesök eller bara en picknick, säger Aida Baxholm.

Annons

– Vi kanske kan spela fotboll? Adam tycker att det är väldigt roligt att spela fotboll, svarar Elizabeta Papuleva.

Elizabeta Papuleva kom till Sverige från Makedonien för tre och ett halvt år sedan. Hon och hennes man har bott i Växjö sedan dess.

– Jag är glad över att det finns så många aktiviteter här i Växjö. Det är svårt att hitta kompisar i Sverige men det har blivit lättare sedan Adam kom. Vi har fått kompisar genom olika aktiviteter.

För tillfället är barnvagnspromenaderna till för mammor men enligt Aida Baxholm finns planer på att starta upp en promenad för pappor också.

– Vi har haft diskussioner om huruvida vi skulle ha blandade grupper med både mammor och pappor eller inte men vi har bestämt oss för att dela upp grupperna. Just nu är det bara mammor som promenerar men vi ska försöka få till en pappagrupp också för det är ett gäng pappor som har visat intresse. Syskon får såklart också följa med så länge de vill promenera.

Vilka är det som kommer hit och deltar i promenaden?

– Vi har fått till en blandning av både nyanlända och svensketablerade och även människor med invandrarbakgrund som har varit här i Sverige länge. Det känns bra. Det svåra har varit att få igång det igen efter uppehållet och att hitta dagar och tider som passar alla.

När projektet startade upp igen i april var det inte så många som visste om det.

– I början var det inte så många som kom. Jag gick och ställde mig här vid sjön och i Araby men ingen kom. Men nu börjar det lossna och som mest har vi varit ett tiotal.

Hur länge kommer projektet att hålla på?

– Projektet tar slut i oktober, men förhoppningsvis fortsätter det på något sätt där mammor och pappor fortsätter att gå ut och gå tillsammans, och hittar till Facebookgruppen "Promenera för att integrera" där vi skriver när alla promenader sker. Det kommer hela tiden nya deltagare då barnen växer upp och börjar på förskolan. Förhoppningsvis kör vi på varje vecka även under sommaren. Jag har semester men då kanske det finns gruppledare som kan hålla i promenaderna. Tanken är inte att jag som projektledare ska gå med varje gång utan på sikt ska mammorna och papporna hitta hit själva. De ska förhoppningsvis bli vänner och träffas själva.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons