1. English
  2. العربية
  3. Svenska

Koleraepidemin sveper över Jemen igen

En krönika av Maha Nasser.
Publicerad 17 maj 2019

Med det internationella samhällets fortsatta besvikelse på Jemen och den legitima regeringens misslyckande att utföra sin plikt medan de bor på hotell i Saudiarabien samt den avgörande rollen som koalitionsstyrkorna hade i Jemen. Den fortsatt stigande dödsiffran från militärkuppen och belägringen av städer i Jemen har lett till katastrofala resultat i för landet.

Människor runt om i hela världen väntar ivrigt på att få njuta av årets vackraste säsong och sommarledigheten, samtidigt inväntar invånarna i Jemen döden. Krigets fortsättning leder till spridningen av denguefeber, kolera och svält. I början på sommaren och under regnsäsongen eskalerar problemen och koleran återvänder, och hotar tusentals invånare till döden. Det råder en extrem brist på sjukvård. Kriget har även förstört flertalet sjukhus och de som fortfarande står har brist på sängar och medicin. Vilket försvårar möjligheten att erbjuda vård till patienterna ytterligare. Majoriteten av invånarna har inte råd med medicin, kriget har även gjort det svårare för folk att ta del av mat och rent vatten, likaså ordentliga möjligheter till renhållning vilket i sin tur sprider sjukdomen ytterligare. Vi står på gränsen till en humanitär katastrof i Jemen om inget görs åt saken.

Vid denna tidpunkt 2017 var den genomsnittliga koleradödligheten i Jemen 27 personer per dag, enligt Världshälsoorganisationen. UNICEF har uppskattat att antalet fall under de senaste åren har överskridit en miljon fall och över 2 000 dödsfall, de flesta barn. Enligt Världshälsoorganisationen är kolera en akut diarré-orsakande infektion. Den orsakas av att äta mat eller dryck förorenad med kolera. I allvarliga fall kan sjukdomen döda patienten inom några timmar om han inte får den nödvändiga hälsovården.

Humanitära förhållanden har blivit katastrofala i Jemen. Utbyggnaden av striderna och försämringen av de ekonomiska och sociala förhållandena har bidragit till spridningen av många sjukdomar och epidemier, vilket kommer att döda mycket mer offer än kriget gör. Därför är det nödvändigt att alla ansvariga organ och organisationer omedelbart ingriper för att minska spridningen av epidemier i Jemen. Ge också nödvändig vård för patienter. Det internationella samfundet måste kräva en allvarlig uppmaning att stoppa kriget i Jemen, vilket har orsakat stor infrastrukturskada, vilket gör att Jemen saknar de mest grundläggande elementen, särskilt i hälsoaspekten. Utan hjälp skulle det vara folkmord.

Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.