Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Medborgarkontoret i Växjö vägleder människor

Mosaiks ungdomsredaktion blev nyfiken på vad de anställda på Medborgarkontoret i Växjö gör på jobbet och bestämde sig för att åka dit och besöka dem.
Växjö • Publicerad 17 maj 2019

Av: Assad Hicheri, Leonora Kryeziu, Salman Ibrahim, Alba Istrefi

Vilka är ni som arbetar på Medborgarkontoret?

Annons

– Jag heter Carina Ek och jobbar som samordnare här tillsammans med två kollegor från Somalia, en kollega från Irak, en från Libanon och en från Afghanistan. Alla pratar svenska men det är bra att vi har fler språkkunskaper som somaliska, arabiska, dari och engelska. Man kan kalla oss samhällsvägledare, vägledare genom vårt samhälle.

Vad gör ni?

– Vi vägleder människor genom samhället och hjälper de som behöver veta mer om hur samhället fungerar. Till exempel vad man har för rättigheter och skyldigheter och vem man ska vända sig till med olika frågor.

Vilka kommer till er?

– Eftersom kontoret ligger i Araby så är det mest invandrare som bor i Araby som kommer hit. Men vi har även haft besök från Karlskrona, Alvesta, Lenhovda och Nybro till exempel.

Vad kan ni hjälpa till med?

– Att söka bidrag till exempelvis bostäder, csn och så vidare. Att hitta vilka de behöver kontakta gällande olika ärenden. Att förklara viktig information i brev, bestämmelser och vilka rättigheter och skyldigheter medborgare har.

Vad är syftet med medborgarkontoret?

– Syftet är att vem som helst ska kunna komma hit och få hjälp med nästan vad som helst. Vi har drop in och försöker hjälpa till med så mycket vi kan.

Hur kan man få kontakt med er?

Annons

– Man får kontakt med oss genom att mejla eller att komma hit.

Kan vem som helst komma?

– Ja, vem som helst kan komma. Men det är bäst om små barn kommer i vuxet sällskap.

Vilka är de vanligaste frågorna ni får?

– De vanligaste frågorna vi får är hur man kan få kontakt med sin förläggare på arbetsförmedlingen, hur man söker olika stöd och bidrag eller hur man söker ett jobb. Många vill också veta hur man blir svensk medborgare och vill då veta vilka regler som gäller.

Vad är det svåraste?

– Det svåraste är när familjer har fått ett avslagsbeslut för att få stanna kvar eller för att få ta hit sin familj. Vi på medborgarkontoret kan ju hjälpa till med ansökan och kontakter om hur man gör men vi tar ju inte de besluten, det är migrationsverket som gör det. Och det är väldigt jobbigt när man behöver förklara hur det kommer ligga till.

Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons