Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Mohammed Abbashar, en ung man som inte vet om det omöjliga

Mohammed Abbashar till Mosaik:
– När jag kom till Sverige så hade jag två mål, jag skulle inte på leva bidrag från den svenska staten, och jag skulle lära mig svenska.
– Jag studerade och fick ett jobb på företaget som jag hade drömt om att få jobba på.
– Mitt tips till alla nyanlända är ”så länge det finns en chans att lära dig något, lär dig!” och håll dig borta från de som säger att du inte kan.
Växjö • Publicerad 15 juli 2019
Foto: Maha Nasser

Mohammad Abbashar kom från Sudan till Sverige 2009. Han hade flytt från obligatorisk rekrytering. Han fick uppehållstillstånd 2011. Jag träffade Mohammad och vi satte oss på ett café i centrum. Vi bad om två koppar kaffe och diskuterade ett tag vem som skulle betala notan, men Mohammad han till kortläsaren först. Under tiden som jag drack kaffet började Mohammad att prata om sina upplevelser i Sverige

– Efter att jag hade sökt asyl väntade jag i två år innan jag fick mitt uppehållstillstånd. Under tiden beslutade jag mig inte att bara vänta utan jag var tvungen att lära mig svenska. Jag gick till biblioteket varje dag och stannade där från morgon till kväll.

Annons

Vad Mohammad sa väckte min nyfikenhet och jag frågade vad man kan lära sig i biblioteket ensam.

– Det finns en grammatikbok översatt till arabiska. Det var genom den som jag lärde mig först. Efter det försökte jag att utöka mitt ordförråd. Utöver det så försökte jag också att prata med biblioteksbesökare, speciellt äldre och personalen. Jag fick mycket support och uppmuntran. Det finns många enkla läroböcker som kan hjälpa dig när du försöker att lära dig språket. Under den tiden försökte många vänner att övertala mig att ge upp, de sa att jag inte hade fått uppehållstillstånd än och att jag kanske blir tvungen att lämna landet. De sa att jag slösar bort min tid genom att lära mig språket när jag inte vet om jag får stanna eller inte. Jag har alltid samma svar till dem, utbildning är inte ett slöseri med tid. Motsatsen faktiskt, om jag lär mig språket, så kan jag kanske få ett jobb innan jag ens har fått uppehållstillstånd. Det kommer att finnas många möjligheter. Språket kommer också att hjälpa mig med att integreras i samhället.

Mohammad fortsätter att prata och jag lyssnar noggrant på vad han säger.

– Efter att jag fick mitt uppehållstillstånd så gick jag på SFI, och jag blev färdig på endast tre månader. Det fanns ett pris på 12 000 kronor för den som slutförde skolan på kortast tid och det mottog jag.

Mohammad ler och säger att han minns den tiden väl.

– Idag, pratar jag fyra språk: Arabiska, svenska, engelska och tyska. Jag lärde mig tyska när jag besökte Tyskland och pratar med mina vänner.

Jag var spänd på att veta mer om Mohammad, denna unga man som inte verkar veta om det omöjliga.

– När jag kom till Sverige så hade jag ingen utbildning från gymnasiet. Jag anmälde mig till vuxenutbildningen, en skola som kallas för Komvux och jag laddade ner material för matte, samhälle och andra ämnen som finns på gymnasiets läroplan. Jag var färdig med utbildningen efter tre år. Jag kunde inte slutföra studierna snabbt eftersom att jag jobbade på halvtid och studerade halvtid. Jag jobbade ett tag på snabbmatskedjan McDonalds vilket hjälpte mig att bemästra språket säger Mohammad.

Har du haft ett specifikt mål eller en plan?

– När jag kom till Sverige så hade jag två mål, första målet var att inte leva på bidrag från den svenska staten och det andra målet var att lära mig det svenska språket. Från det att jag fick uppehållstillstånd tills idag så har jag aldrig besökt socialstyrelsens kontor. Med undantag för studiebidraget, jag var en bra student och jag jobbade och studerade samtidigt, tack gode Gud.

Annons

Vad Mohammad sa är både inspirerande och motiverande för många som inte vet hur de ska starta deras liv i Sverige.

– Jag valde ett program som kallas VVS-montör programmet. Jag studerade på detta tekniska program under ett år och några månader. Det fanns ett stort behov av kompetens inom detta område i Sundsvall, som jag bodde i innan jag flyttade till Växjö. Jag valde området som ett experiment men när jag började studera det så upptäckte jag att jag gillade det. Jag gillar teknik, mer än litteratur eller något annat område.

Mohammad är gift med en svensk kvinna som heter Desirée Karlsson och de har en dotter som heter Alia. Mohammad menar att familjens närvaro i hans liv har hjälpt honom att bli mer stabil och hans fru ger honom mycket support, uppmuntran och de nödvändiga bekvämligheterna som krävs för att lyckas.

– När jag var i Sundsvall drevs jag av mitt öde att lära känna min nuvarande fru Desirée. Efter att ha avslutat min tekniska utbildning i Sundsvall flyttade vi till Växjö. Desirée älskar södra Sverige för det är där ifrån hon är, hon har studerat i Växjö och hade en lägenhet där säger Mohammad.

Men Mohammad hade svårigheter med att få jobb i Växjö,

– Jag var tvungen att ha tvår års erfarenhet för att få ett jobb. Jag var chockad och kände mig frustrerad ett tag men beslutade mig att inte ge upp. Jag kontaktade alla företag i Kronoberg och andra län. De ursäktade sig alla och sa att de redan hade två eller tre anställda inom det området. Då sökte jag på internet för att hitta ett nytt yrke som jag kunde leda till ett jobb. Jag hittade ett inom ingenjörområdet. Istället för att vara en operatör skulle du vara ingenjör.

Mohammad säger att det är hans mammas order han följer. Hon säger alltid att så länge det finns en chans att lära dig något, lär dig! Det är vad som har fört honom framåt.

– Jag lämnade in en ansökan till ingenjörshögskolan där jag kunde få ett diplom, vilket är lika med att studera på universitet men med mer fokus på det praktiska. Jag kom in på universitet i Jönköping. Jag pendlade mellan Växjö och Jönköping tre till fyra dagar i veckan. Det var en väldigt svår tid, jag var tvungen att säkerställa en inkomst till min familj samtidigt som jag studerade. Desirée jobbade inte eftersom hon var hemma och tog hand om vårt barn, hon hade materialet som krävdes för att ta sig igenom universitet. Tack och lov så tog jag examen den 13 maj i år och jag fick ett jobb direkt på en av de största ingenjörsfirmorna i Växjö, VVS-konsult, samma företag som jag en gång drömde om att få jobba på. Säger han och skrattar.

Då upptäckte jag hur lycklig Mohammad var efter tio års strul.

Min nyfikenhet fick mig att fråga Mohammad fler frågor och lära mig mer om hans liv.

Annons

Hur upplever du den kulturella skillnaden mellan dig och Desirée?

– Desirée och jag är från två helt olika bakgrunder. Det är stora skillnader mellan våra kulturer. Det var en kulturkrock i början men vi försöker att se från den andras perspektiv och nå en kompromiss som gör oss båda nöjda.

Kan du förklara det negativa och det positiva med denna kulturella mångfald?

– Det som jag har lärt mig mest ifrån den svenska kulturen och de svenska invånarna är den systematiska planeringen, vilket var något som jag saknade. Vad jag inte gillar är isolering. Det mest irriterande som gör Desirée arg är när jag spenderar min lediga tid ute med mina vänner. Som du vet så är vi väldigt sociala människor och vi mår bättre med ett socialt liv. Men sen insåg jag att hon hade rätt och att jag var tvungen att spendera min lediga tid med min fru och dotter. Detta är min plikt, tillägger han.

Hur är det med musikintressen?

– Jag har ett sort intresse att vara en DJ. Jag har också en stor passion för reggaemusik, den har jamaikanskt ursprung. Det är en mycket vacker musik eftersom den har ett revolutionärt meddelande, den förespråkar kärlek och sympati bland människor. Den reflekterar den bakgrunden som vi kommer ifrån. Det sägs vara musik för simpla människor. Nu har jag något nytt jag försöker att lära mig efter jobbet. Jag går till Bergendahlska gården för att lära mig att spela musik. Jag vill bli en av de bästa DJs i Växjö. Jag har fått hjälp från Simon Lindahl, en känd DJ i Växjö. Han gav mig väldig mycket stöd och jag fick ett DJ instrument. En DJ mixar musik harmoniskt.

Vad har du för plan för framtiden?

– Jag vill bättra mina färdigheter. Få en bättre utbildning. Det är alltid en fråga jag ställer mig själv, kan man lära sig något nytt eller studera något nytt fält? Just nu funderar jag på att studera till mekanisk ingenjör eller civilingenjör. Jag har ett högt värderat diplom och nu vill ha en högt rankad examen. Jag har en plan att starta ett eget projekt med privata kontrakt. Planen är att börja i Sverige, sen Europa och till slut hela världen. Jag har ingenjörskompisar i andra länder så som Storbritannien och Tyskland. Vi försöker att samarbeta med idéer vi har för att kunna lösa våra egna projekt, var och en kan utveckla idén ifrån hans specifika kunskapsområde. Jag vill bidra till arkitekt renässansen i Sverige också. Jag vill ha en aktiv roll i den. Men jag saknar fortfarande tillräckligt med erfarenhet och kontakter.

Vad har du för tips till nyanlända?

– Jag säger till dem vad min mamma sa till mig så länge det finns en chans att lära dig något, lär dig! Du är i Sverige, utbildningen är gratis och det är något som du inte finner i något annat land. Det finns möjlighet att studera och få finansiellt stöd så att du kan fortsätta att utbilda dig. Samma möjlighet till utbildning finns inte någon annanstans än i Sverige. För det andra, lär dig det svenska språket för det kommer att ge dig många möjligheter och främja integrationsprocessen. Håll dig undan från de som säger att du inte kan. Och slutligen, efter besvär så får du skörda.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons