1. Svenska
  2. English
  3. العربية

När vintern kommer smyger sig tristessen på

En krönika av Maha Nasser.
Växjö • Publicerad 26 december 2019
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vintern är en vacker och idyllisk årstid som älskas av många, även mig. Landskapet är vackert och det är mysigt att känna doften av kaffe, varm mat och att få dyka ner i en god bok. Men, det är lätt att bli uttråkad. Tristessen smyger sig på och plötsligt hittar man sig själv barfota i snön eller uppkrupen i ett hörn för att försöka komma ihåg vad som är meningen med livet.

Vi hör och läser om tristessen och dysterheten som drabbar människor vintertid. Humöret går upp och ner och man kanske inte orkar alla aktiviteter som man egentligen skulle vilja ta sig för. Även om det finns fördelar med vintern så kommer tristessen nästan alltid smygandes, vilket kan leda till att man så småningom känner sig deprimerad. Det finns så mycket lidande runt om i världen som vi inte kan påverka. Och just det faktum att vi inte kan det gör oss uttråkade och deppiga. Samtidigt ska man få ihop livspusslet, vilket i sig kan leda till nedstämdhet. Det ständiga mörkret gör oss dessutom trötta. Snön och dimman lockar inte ut lika många människor och tomma gator skapar ensamhet. Det är lättare att stanna hemma i värmen än att gå ut och göra saker.

Visst är tristess någon som följer oss hela tiden, men på vintern är det som att den slår till extra hårt. För vissa leder den till en känsla av att inte vilja leva längre. Man ser inte riktigt allt som livet har att erbjuda på samma sätt som under sommaren. Det lockar inte att gå utomhus, lyssna på musik, träna, läsa eller laga mat. Känslan av att inte vilja göra något kan driva människor till att ta sina liv. Jag visste inte att det var så, men när jag fick höra om det och efter att själv ha upplevt den svenska vintern så vet jag hur deprimerande det kan vara. Speciellt om man bor ensam. Vi måste därför hitta ett sätt att hjälpa varandra att övervinna vintern och minska känslan av tristess och nedstämdhet. Det gör vi genom att engagera oss i roliga aktiviteter, njuta av de små sakerna och att ta oss ifrån hemmet så ofta vi bara kan.

Kanske kan sociala tillställningar med familj och vänner bryta tristessen. Kanske kan man också försöka njuta av fördelarna med att ha fyra årstider. Varje årstid har ju sina speciella fördelar och vi kanske kan försöka ägna oss åt dem. På vintern kan vi exempelvis åka skidor. Men det viktigaste av allt är kanske att utmana sig själv och förnya sitt liv. Det är väl egentligen det enda sättet som man kan hitta meningen med livet på. Att sätta ett mål och sedan uppnå det.