Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Nattfotbollen är gemenskap och kärlek

Att spela fotboll är mer än att spela fotboll. Det är gemenskap och kärlek. I alla fall om du frågar ledarna och deltagarna på Nattfotbollen i Växjö.
– Många kommer hit bara för att få vara tillsammans. Vi har spelare på planen men också familjer på läktarna som pratar med varandra. Nattfotbollen är mer än bara fotboll. Vi är en stor familj, säger Endrit Dullovi som är en av ledarna.
Växjö • Publicerad 6 mars 2020
Foto: Nadia Hagberg

Timbuktus låt ”Det löser sig” strömmar ut ur högtalarna i Tipshallen i Växjö. Klockan är 21 och det är fredag. Redan nu är ett hundratal personer på plats för att spela fotboll.

– Det var nio deltagare här första gången. Idag är vi väldigt många fler, säger Daniel Najafi som är en av kvällens ledare och aktiv i Öster i Samhället.

Annons

Varje fredagskväll under höst, vinter och vår samlas omkring 160 ungdomar för att spela fotboll. Initiativet kallas Nattfotboll och bakom det står Öster IF:s koncept Öster i Samhället.

– Vi började med ett annat projekt som var likt det som idag är Nattfotbollen. Men när Öster i Samhället kom till, och när Daniel Najafi och Sara Lennqvist kom in, så har vi startat flera olika projekt. Bland annat Kvartersfotboll och Parafotboll, berättar Mustafa Khader som har varit med sedan starten 2014.

Under kvällen delas Tipshallen upp i flera olika fotbollsplaner. Ungdomarna delas upp efter ålder och till viss del bollkänsla. Därefter spelar de fotboll fram till midnatt.

– I början var det väldigt uppstyrt men nu är det verkligen spontanfotboll. Vi har ledare och domare som går runt och hjälper till men vi lägger oss inte i och stör. Vissa vill inte ens spela fotboll, och det är okej. De gör andra saker så som att spela volleyboll eller badminton. Det är mer än bara fotboll här, säger Daniel Najafi.

Vilka är det som kommer hit?

– Alla möjliga mellan 3 och 65 år. Men vi prioriterar de som är mellan 15 och 25 år. Det är de som vi vill ha hit för att de kanske inte har så mycket annat att göra en fredagskväll. Sen har vi väldigt många nationaliteter som samlas här. Jag tror att vi har räknat upp till 50 stycken, säger Daniel Najafi.

Efter en halvtimme går Daniel Najafi ut och ställer sig i mitten av Tipshallen. Han och alla ledare samlar ihop de över 200 personerna som är här för att delta och håller ett peppande tal.

– Det är ni, alla ni som är här idag, som gör Nattfotbollen till vad den är, ropar Daniel Najafi innan det är dags att köra igång.

En av de som är här är 12-årige Daniel. Han har varit med på Nattfotbollen flera gånger tidigare.

– Att träna fotboll handlar inte om att vinna. Det handlar om att skaffa nya vänner och att ha kul, berättar han.

Annons

Det är något som ledaren Haydar Mahsin håller med om.

– Alla är välkomna här. Vi är lite som en stor familj. Jag har inte jobbat här så länge men jag har märkt att vi ledare är förebilder och att barnen härmar oss.

Hur tänker du kring det?

– Om vi är positiva är de som kommer hit också positiva. Nattfotbollen ligger ju på fredagskvällar och om man mår dåligt så kan det vara då som jobbiga tankar kommer upp. Istället för att sitta hemma och övertänka så kan de komma hit och träffa trevliga ledare och spelare. Vi är verkligen en stor familj som tar hand om varandra.

19-årige Ridwan Omer är också en av ledarna. Han berättar att han var en av de som kom till Nattfotbollen precis när projektet drog igång.

– Jag var deltagare från början. Sen ställde jag upp som volontär och någon månad senare blev jag ledare. Nu är jag också tränare för Östers 14-åringar, säger han och fortsätter:

– Jag kom till Sverige år 2013 och året efter kom jag hit för första gången.

Hur var det?

– Första gången kom jag själv men jag fick snabbt vänner här. Alla hjälpte mig och sa ”kom och spela med oss”. Jag längtade alltid till fredagar för då visste jag vad jag skulle göra och var jag skulle vara. Det betydde jättemycket och hjälpte mig också med språket.

Nu är det full aktivitet i Tipshallen. Fotbollar och spelare flyger fram och tillbaka över de olika planerna och skratt blandas med uppmanande ord så som ”passa mig”. En av kvällens domare är Endrit Dullovi.

Annons

– Jag kan allas namn i den åldersgrupp jag har hand om. De kommer vecka in och vecka ut.

Varför kommer du själv?

– Jag ser fram emot varje fredag. Jag minns en gång när jag hade en tuff period och då var jag glad över att kunna komma hit. Jag har varit ute och festat och gått på nattklubbar men jag är mycket hellre här på fredagar. Det är bara positiva känslor här. Från de yngsta till de äldsta. Man blir en helt annan människa när man kommer in hit. Det finns inget negativt här inne. Bara kärlek. Kärlek och fotboll såklart, men det går ju hand i hand.

Det är kanske inte en självklarhet för alla att lägga sina fredagar på att leda spontanfotboll för ungdomar. Men ledarna på Nattfotbollen ser det inte som någon uppoffring.

– Det är på grund av att vi har de bästa ledarna i hela Växjö som allt detta snurrar på så pass bra som det gör. Det är inte alla ledare som spelar fotboll men alla älskar fotboll. Och alla har fått jobbet på helt olika grunder och sätt. Här krävs inget fint cv för vi tror på andra chanser, säger Daniel Najafi.

Vad krävs för att bli ledare då?

– Ett leende, positiv energi, en vilja att vara här och en kärlek till fotboll. En ja-sägare helt enkelt. Men vi tror som sagt på andra chanser. Om samhället ser ner på någon så är det lätt att börja tveka på sig själv. Men då säger vi ”varsågod och väx”. Vi tror på att bra saker händer när man gör bra saker. Och att uppfylla andras drömmar.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons