Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Nya mål ska göra mottagandet av asylsökande och nyanlända i länet mer effektivt

Flera aktörer i Kronobergs län har skrivit under en överenskommelse som ska göra att integrationen i arbetslivet och samhället ska bli så lyckad som möjligt för asylsökande och nyanlända.
Kronoberg • Publicerad 5 maj 2020
.
.Foto: LINNEA RHEBORG

Under 2018 och 2019 har en arbetsgrupp tagit fram en strategi som ska göra mottagandet av asylsökande och nyanlända i länet mer effektivt. Arbetsgruppen bestod av representanter från Länsstyrelsen i Kronobergs län, Region Kronoberg, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Linnéuniversitetet och Växjö kommun. Tillsammans har de kommit fram till en överenskommelse för hur människor som kommer till länet från andra länder ska tas emot och etableras i arbetslivet och samhället.

– Jag är mycket glad över att överenskommelsen nu är undertecknad och klar. Kort och gott behövs den för ett effektivare mottagande av asylsökande och nyanlända i länet. Och för det krävs samverkan och gemensamma mål, säger Carin Lamme Lindh, enhetschef på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Annons

Tanken med överenskommelsen är bland annat att individens resurser ska tas tillvara. Några av målen är att andelen nyanlända kvinnor som arbetar eller studerar efter avslutad etablering minst ska dubbleras och att andelen arbetsgivare som rekryterar nyanlända ska öka.

– Arbetet med överenskommelsen har pågått i drygt ett år och utmaningar och behov har kunnat identifieras. Den mångfald som våra nya länsinvånare kan bidra med är en nödvändighet för regionens utveckling och kompetensförsörjning. Det är viktigt att individernas resurser tas tillvara samtidigt som individens och samhällets behov bättre tillgodoses, fortsätter Carin Lamme Lindh.

Utöver de som finns representerade i arbetsgruppen har bland andra Alvesta kommun och Lessebo kommun skrivit under överenskommelsen.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons