Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Ökade klyftor i Växjös skolor

Växjö • Publicerad 9 oktober 2019
Foto: Lena Gunnarsson

Skolverkets nypublicerade statistik för slutbetygen i årskurs nio visar stora klyftor mellan elever med olika förutsättningar. Det handlar bland annat om huruvida eleven är pojke eller flicka, född i Sverige eller utomlands och om föräldrarnas utbildningsnivå.

Klyftorna syns i Växjö. Ett exempel som Smålandsposten skriver om är att var tredje niondeklassare med föräldrar utan eftergymnasial utbildning gick ut någon av Växjö kommuns grundskolor i våras utan behörighet att läsa vidare ens på yrkesprogram.

Annons

– Det är inte alls bra, så klart. Skolans kompensatoriska uppdrag är jätteviktigt, med tidiga insatser och allt som görs. Vi prioriterar det hela tiden men det kommer aldrig vara så att hundra procent klarar det. Även om det är en målsättning, säger Pernilla Tornéus (M) till Smålandsposten.

173 av de 882 elever som gick ut från de kommunala grundskolorna i Växjö i somras fick för dåliga betyg för att kunna läsa vidare på gymnasiet. Pojkar fick i snitt ett sämre meritvärde än flickor och elever födda utomlands fick i snitt sämre meritvärde än elever födda i Sverige.

– Det är inget vi lägger i byrålådan utan nu har vi ett resultat och då gäller det att se hur vi kommer till rätta med det, säger Pernilla Tornéus.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons