Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Ola leder polisutbildningen

Sverige behöver fler poliser. Den uppfattningen delas av de flesta. På polisutbildningen i Växjö går idag 1101 studenter, men av de 256 tilldelade platserna i senaste antagningen är idag bara 170 fyllda.
– Att vi har runt 100 platser tomma är bekymmersamt. Målet är att få fler att söka till polisyrket, säger Ola Kronkvist, prefekt på Linnéuniversitetets polisutbildning.
Växjö • Publicerad 14 mars 2019

Mosaik besöker polisutbildningens nya lokaler på Campusområdet i Växjö. Vi passerar bland annat två inredda lägenheter som utgör övningslokal där polisstudenterna ska träna tänkbara scenarier, allt från familjebråk till inbrott och gisslantagande.

– Rummen ska förses med kameror så att man kan följa händelseförloppet och studenternas agerande på en skärm i ett angränsande rum, berättar Ola Kronkvist, prefekt på polisutbildningen.

Annons

De nya lokalerna har inneburit många fördelar.

– Vi har fått fler och bättre övningslokaler. Och framför har vi nu utbildningen samlad på ett ställe. Tidigare var vi utspridda i flera olika byggnader.

Vi passerar ett öppet konferensrum där polisstudenterna Anna Paulsson, Jesper Bengtsson och Hanna Bengtsson har en teoretisk genomgång. Motivationen verkar vara på topp.

– Det är fantastiskt stimulerande att jobba med polisstudenter. De är jättemotiverade, har bra värderingar och drivs av en strävan att göra skillnad i samhället, konstaterar Ola.

Men antalet polisstudenter skulle behöva öka i antalet. Från politikerna finns en samstämmig önskan och ambition att det ska utbildas fler poliser, men antalet som söker sig till och genomgår polisutbildningarna ligger fortfarande långt under målet. Polisutbildningen i Växjö har visserligen expanderat kraftigt, från 72 vid starten till dagens 1101 studenter, men många platser står tomma.

– Vi har en maxkapacitet på 1400 studenter, men är inte i närheten. Vid Polismyndighetens sista tilldelning fick vi en beställning på 256 platser. I slutändan var det 207 som erbjöds plats och nu vid terminsstarten var det 170 som påbörjade utbildningen.

Det innebär att nästan 100 platser står tomma, hur ser du på det?

– Det är bekymmersamt.

Att det tillkommit två nya polislärosäten, Malmö och Borås, har förstås påverkat men generellt är situationen sådan att det helt enkelt inte är tillräckligt många som idag söker sig till polisyrket. I diskussionerna har idén förts fram att man skulle starta ett snabbspår, där man genomförde en förkortad polisutbildning för att snabbare få ut fler poliser i samhället. Ola är dock kallsinnig till förslaget.

– Det är inte realistiskt. Utbildningen är redan idag komprimerad med hög undervisningstäthet. Polisyrket är väldigt komplext och istället borde utbildningen snarare förlängas med ett halvår.

Annons

Någon föreslog att man skulle snabbutbilda poliser till yttre tjänst, vad anser du om det?

– Helt feltänkt. Den yttre tjänsten är ju den mest komplexa delen av alla. Polisen behöver dessutom vara flexibel och då funkar det inte med poliser som bara kan utföra vissa bitar, det bakbinder hela organisationen.

Däremot är Ola mer öppen till justeringar i antagningstesterna. Rekryteringsmyndigheten har precis kommit med förslag till en mer flexibel antagningsprocedur.

– Bland annat ska det bli mer möjligt att söka polisutbildningen löpande under hela året.

Vad krävs idag för att bli polis?

– Det allra viktigaste är att ha ett stort samhällsintresse. Och att man har en drivkraft att hjälpa och rätta till saker i sin omgivning. Nyfikenhet, att vara en lagspelare och ha ett gott rättsmedvetande är andra viktiga egenskaper.

Hur är det med de fysiska kraven?

– Visst bör man ha vissa fysiska förutsättningar. men man behöver absolut inte vara särskilt snabb eller stark. Däremot är det viktigt att ha självdisciplin och struktur i sin tillvaro. För att klara polisyrket är det nödvändigt att äta, sova och träna regelbundet. Annars klarar man inte att hålla fokuset.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons