Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Personer med arabiska namn diskrimineras - enligt professor i Växjö

Växjö • Publicerad 9 april 2019
Foto: Smålandsposten

Personer med arabiska namn diskrimineras av kommuner. Det menar nationalekonomerna Ali Ahmed, professor i nationalekonomi vid Linköpings universitet, och Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet i Växjö.

På DN Debatt skriver duon att de har genomfört ett experiment, där en man med ett svenskklingande namn fick ett annat slags bemötande och mer information än en man med arabiskt namn.

Annons

”Personer med arabiskt namn blir särbehandlade av svenska kommuner både genom att de i lägre utsträckning än personer med svenskt namn får förklaringar på den fråga de ställde till kommunen, men också genom att de får mindre information i svaren och genom att de i lägre utsträckning än personer med svenskt namn får ett personligt bemötande från kommunerna när de hör av sig och ställer frågor. Särbehandlingen av personer med arabiska namn har således olika dimensioner och tycks ta sig olika uttryck”, skriver de på DN Debatt.

Samtliga 290 svenska kommuner kontaktades av de två fiktiva personerna.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons