Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Problemlösning under 24 timmar

Problemlösning under 24 timmar. IT-eventet Open Science Hack arrangerades på Linnéuniversitetet i Växjö i helgen. Åtta team jobbade under ett intensivt dygn för att leverera olika problemlösningar.
– IT-studenter och IT-verksamma tävlar i att komma fram till smarta lösningar, berättar Julia Ostheimer, ordförande i arrangörsnätverket Kodkollektivet.
Växjö • Publicerad 9 april 2019
Foto: David Färdigh

Hackathon är ett evenemang där programmerare möter programmerare för att inspirera varandra. På Linnéuniversitetet i helgen hölls för första gången Open Science Hack, som samlade studenter plus IT-verksamma inom näringsliv och offentlig verksamhet. Totalt var det cirka 40 deltagare.

Vi har satt ihop åtta lag med fyra till fem deltagare som utmanas i problemlösning. Huvudtemat är vetenskap. Syftet är både att inspirera över vetenskapsgränserna och att skapa nya kontakter, berättar Julia. Ostheimer på Kodkollektivet som tillsammans med universitetet, Spiik, Witech och Vxodev står bakom eventet.

Annons

Teamen fick 24 timmar på sig att med tankekraft och programmering leverera svar på utmaningarna. Ett av lagen bestod av Umer Hayat, Alex Beattie, Koushika Prasanna och Cahit Sahin, som kommer från Pakistan, USA, Indien och Turkiet. Ingen av dem kände varandra sedan tidigare.

Frånsett ett första matchningsmöte för två veckor sedan är det förtsa gången vi träffas. Vi jobbar individuellt fram olika lösningar på problemen och diskuterar sedan vilka idéer som är bäst.

Kommer ni överens?

Än så länge är det bra stämning, intygar gruppen.

Med startskott klockan 11 på lördagsförmiddagen och presentation klockan 11 på söndagsförmiddagen så är det intensiv tankeverksamhet och programmering som gäller. De bästa lösningarna belönas med priser. Vinnarna utses av en jury. Syftet med evenemanget är att visa hur programmering kan bidra till olika sorters kunskap.

Problemlösningarna omfattar både samhällsvetenskap, humaniora och teknik. Alla kan ha nytta av programmering.

Kommer Open Science Hack bli en tradition?

Ja, målet är att det ska vara en återkommande inspirationsträff där studenter och IT-verksamma möts över gränserna.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons