Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Projektet Mentor till Mentor bryter isen mellan svenskar och nyanlända

Elvira Skoglund till Mosaik:
– Projektet Mentor till Mentor ger nyanlända ökade möjligheter att etablera sig och delta i det svenska samhället.
– Många svenskar vill träffa familjer och människor från andra delar av världen och lära sig om andra kulturer.
Växjö • Publicerad 17 oktober 2019

Genom nya bekantskaper, vänskap och kulturutbyte har Röda korsets projekt Mentor till Mentor lyckats bryta isen och minska gapet mellan nyanlända och svenskar. För att få reda på mer om projektet träffade Mosaik projektkoordinatorn Elvira Skoglund.

Elvira är en 25-årig kvinna från Sverige som studerade på freds- och utvecklingsprogrammet på Linnéuniversitetet innan hon fick jobb på Röda Korset.

Annons

– Mentor till Mentor är ett ömsesidigt utbyte för antingen individer eller familjer där nyanlända ges ökade möjligheter att etablera sig och delta i det svenska samhället. Samtidigt ger det även svenskspråkiga mentorer kunskap kring och nya perspektiv på andra kulturer. Mentorernas uppgift är att en stöttepelare för nyanlända och att och ge dem insyn i svenskars vardag, vilket i sin tur ökar förståelsen för den svenska kulturen, säger Elvira.

Vilka är de huvudsakliga målen med projektet?

– Målen är att ge nyanlända bättre villkor att lära sig språket, få ett större socialt nätverk och introducera dem i näringslivet så väl som att stärka deras mentala och fysiska hälsa. Det är också att ge en ökad kunskap kring det svenska samhället och dess lagar, strukturer, kultur och traditioner. Allt detta ger nyanlända möjligheten att delta och få mer inflytande i samhället. Det stärker också den sociala sammanhållningen och jämställdheten.

Hur många deltar i projektet?

– Projektet startade i Växjö år 2011 och sedan dess har vi haft projektet pågående i flera olika omgångar. Det pågår i omkring sex månader och vår förhoppning är såklart att mentorskapet därefter ska utvecklas till en lång vänskap. Och så har det faktiskt blivit i många fall. Sedan starten har vi matchat familjer med familjer, vänner med andra vänner och individer med andra individer. I nuläget har vi en bra mix av mentorer men vi letar alltid efter fler som vill delta i projektet som pågår under hösten och fram till våren nästa år. Just nu har vi 55 mentorer men sedan starten 2011 så har vi matchat ihop hundratals.

Hur länge kommer projektet att fortlöpa?

– Förhoppningsvis kommer projektet att fortsätta i många år framöver i och med att vi har fått så positiv respons och gjort så pass stor skillnad.

Vad tycker deltagarna om projektet?

– Det intryck vi får av nyanlända som vill delta i projektet är att de vill få en svensk kompis för att lära sig svenska snabbare men också för att få större förståelse för det svenska samhället och att upptäcka nya platser i Växjö. Etablerade svenskar vill ofta träffa individer eller familjer med en annan bakgrund eller kultur. Det är ofta svårt för de två grupperna att hitta en naturlig mötesplats men Mentor till Mentor skapar en sådan. Det intryck vi får av projektet är att mentorerna stöttar, guidar och lär sig mycket av varandra. När det kommer till deltagarnas respons så är den positiv och många av dem anser att projektet är en möjlighet att få nya bekanta, lära sig svenska och att utbyta kulturer. Det främjar den faktiska integrationen.

Har Röda Korset andra projekt som hjälper nyanlända och som stärker integrationen?

– Röda Korset är en organisation som verkar internationellt men om vi kollar på vad Växjökretsen gör så finns det flera projekt som har fokus på integration. Exempelvis läxhjälp och språkkaféer. Vi har också olika projekt för människor som söker asyl, svenska för invandrare, cykelkurser, samhällsinformation och hälsofrämjande aktiviteter. Man får gärna kontakta oss om man vill bli volontär eller delta i våra projekt.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons