1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Reglerna för skolskjuts kan ändras

Växjö • Publicerad 10 december 2019
.
.Foto: MATHIAS BERGELD

Utbildningsförvaltningen i Växjö har sett över reglementet för när en elev har rätt skolskjuts. Det är avståndet mellan bostaden och skolan som avgör. För elever i förskoleklass och årskurs 1–3 går gränsen nu vid två kilometer, tre kilometer för elever i årskurs 4–6 och fem kilometer för högstadieelever, skriver Smålandsposten.

Nu är förslaget att lägga på en kilometer för samtliga årskurser till nästa höst. Det innebär att färre elever får åka skolbussen. Samtidigt kan väntetiderna för hur länge en elev ska behöva vänta mellan skolgång och skolskjuts på morgonen och avslutad skoldag förlängas från 60 minuter till 120 minuter.

– Jag lägger hellre resurser i klassrummet än på skolbussar. Två kilometer är att ganska kort avstånd och det har blivit ganska många extra turer. I det läget som är nu behöver vi se över alla resurser vi har. Då är ett förslag att vi går tillbaka till de avstånd vi hade tidigare, säger Pernilla Tornéus (M), utbildningsnämndens ordförande, till Smålandsposten.

Den totalt kostnaden för skoskjuts har ökat sedan de kortare avstånden infördes. Enligt kommunens uppgifter har kostnaden ökat från 37 891 000 kronor till 39 731 000 kronor.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.