Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Rekordlånga köer för tandställning

Kronoberg • Publicerad 4 november 2019
Foto: Lena Gunnarsson

I Kronobergs län är det rekordlånga väntetider för att få tandställning. Den som har blivit berättigad att få en tandställning får vänta i över tre och ett halvt år. Det beror bland annat på att patienterna har blivit fler och att det är brist på utbildad personal.

– Nu är det nästan ingen som är berättigad till tandställning som tackar nej. Det har också kommit in nyanlända ungdomar med mycket stort vårdbehov. Sedan har vi också fått en förlängd barn- och ungdomstandvård. Den har gått från 19 år till 23 år, så det är en stor åldersgrupp, säger Susanna Lindén Nelson, övertandläkare och klinikchef på avdelningen för ortodonti, till SVT Nyheter Småland.

På fyra år har väntelistan gått från att ha haft 920 personer till 1679 personer. De som har akuta behov av tandställning får gå före i kön och tas in inom tre månader.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons