Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Sam Edward - om nostalgi och längtan efter frihet

Sam Edward till Mosaik:
– Mitt råd till nyanlända är att tänka på att den gardin du sätter upp vid ditt fönster inte bara skymmer din syn mot omvärlden utan också isolerar dig från den.
– Gemensamma värderingar gör klyftan mellan svenskar och nyanlända mindre.
– Svensk media är objektiv och följer inte någon politisk agenda.
Växjö • Publicerad 18 september 2019
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Journalisten Sam Edward kom från Syrien till Sverige i slutet av 2009. Här sökte han frihet efter att ha blivit arresterad av den syriska regimen på grund av en kritisk artikel han hade skrivit.

Sam bor numera i Växjö tillsammans med sin fru och dotter och han jobbar på radiokanalen P4 Kronoberg. För Mosaik berättar Sam om sitt liv och omständigheterna kring varför han blev arresterad.

Annons

– Jag växte upp på landsbygden i Syrien. Där fick jag uppleva det enkla i kärleken och värmen en familj kan ge. För mig är familjen helig, vilket jag har lärt mig av min släkt.

Sam jobbade som engelsklärare och musiklärare i flera år men drogs till journalistiken. Det var en hobby han hade haft sedan barnsben.

– Utöver läraryrket jobbade jag som journalist, vilket alltid har varit lite utav en hobby för mig. När jag var barn älskade jag i att hålla i en mikrofon och imitera radiopratare. Jag tror att jag hade talang för det men jag kunde inte studera till journalist på grund av att jag inte tillhörde ett särskilt politiskt parti. Det stoppade mig dock inte från att arbeta journalistiskt. När jag var 20 år gammal skrev jag min första artikel som publicerades i en libanesisk tidning som var tillåten i Syrien. Artikeln var ett svar på en text gjord av chefsredaktören och den handlade om minoriteterna i arabvärlden. Jag skrev utifrån ett historiskt och juridiskt perspektiv, eftersom jag tillhör en assyrisk, kristen minoritet i Syrien.

Beundran från omgivningen motiverade Sam att försöka nå drömmen om att jobba inom media.

– Reaktionen från människorna omkring mig var positiv och efter min första text, som publicerades i flera medier så började jag arbeta med TV-program som rapporterade om händelser relaterade till sociala frågor, kulturella traditioner och religiösa helgdagar. Inget politiskt för det vågade ingen.

Den syriska oppositionen började sin aktivism 2008 och Sam var en av de journalister och civila aktivister som vågade stå emot regimens förtryck.

– Vi skrev artiklar som var kritiska mot regimens förtryck, påtryckningar och borttagningar av rättigheter på den syriska oppositionswebbplatsen. Den mest kraftfulla artikeln som jag skrev år 2008 handlade om den ekonomiska situationen och regimens förtryckspolitik. På grund av den arresterades jag och fick sitta i förvar i tre veckor. När jag väl släpptes ansågs jag vara en fara för statens säkerhet. I och med det fick jag inte längre undervisa mina elever.

Hur var din resa till Sverige?

– Jag kom till Sverige i slutet av 2009 för att besöka min syster som bodde här. Den svenska ambassaden i Damaskus hjälpte mig att få visum och jag fick också stöd från svenska journalister. När jag kom till Sverige ansökte jag om asyl då jag insåg att det skulle vara svårt för mig att bo i Syrien. Situationen var för allvarlig för att jag skulle kunna återvända.

Vilka svårigheter stötte du på i Sverige?

Annons

– Utöver det faktum att det var ett helt nytt samhälle så var det svåraste att lämna mitt hemland och min familj. Jag tvingades lämna det land jag tillhörde och älskade och i och med det lämnade jag allt. Min fru, min familj och mina vackra minnen. Även om jag hade släktingar i Sverige och Amerika hade jag själv inga planer på att emigrera. Lyckligtvis finns det ett stort syriskt nätverk här och jag kände också några svenska journalister, vilket i sin tur ledde till att jag sex månader efter min flytt jobbade på en syrisk TV-kanal i Stockholm. Jag tror att den nya ekonomiska situationen kan vara det jobbigaste för nyanlända. När de väl får en stadig ekonomi så blir allt bättre.

Vad har du för erfarenheter kring det svenska språket?

– Jag hade inte alls svårt för att lära mig svenska för jag har en otrolig förmåga att lära mig nya språk. Som tidigare engelsklärare var det också lättare för mig att kommunicera med svenskar på engelska. Jag gick på SFI och klarade av det på en och en halv månad, vilket är rekordtid. Jag fick 12 000 kronor i stipendium på grund av att jag var så snabb.

Hur fick du jobb på P4 Kronoberg?

– Jag jobbade på den syriska TV-kanalen i Stockholm i fyra år innan jag flyttade till Växjö. Inledningsvis arbetade jag som tolk och lärarassistent men sen fick jag medverka som gäst i ett program på P4. Min uppgift var att kommentera läget i Syrien och efter det fick jag frågan om jag ville börja jobba där. När jag väl hade gjort det så hoppade jag på ett projekt där jag fick göra radioinslag på arabiska. Då fick jag främst göra olika intervjuer men det handlade också om det svenska samhället. Nu är projektet dock slut.

Vad tycker du om att Sverige är mångkulturellt?

– Kulturell mångfald berikar samhället. Min filosofi är att värderingar så som tro, jämlikhet, frihet, rättvisa och respekt för andra är värderingar som inte tillhör ett särskilt land eller folk. Det är mänskliga värderingar. Så när man kommer från ett samhälle till ett annat så gäller det att behålla dessa värderingar, tro på dem och tillämpa dem. Då blir det lättare att integrera i det nya samhället. Speciellt om man tar det vackra man har med sig hemifrån och blandar det med det vackra man lär sig i det nya landet. Då skapar man en rik och positiv kultur.

Tycker du att det finns ett gap mellan svenskar och nyanlända?

– Ju större värderingsskillnader det är mellan nyanlända och svenskar, desto större blir gapet mellan dem. Det bästa sättet att minska gapet är att fokusera på gemensamma värderingar. Vi måste arbeta för att slå samman skilda kulturer och därmed minska de skillnader som finns. Som ett exempel så brukar jag jämföra integration med hur det är att vara gäst i någons hem. Då respekterar man ägarens traditioner och välkomnas då också med respekt. Detsamma gäller samhällen. Man måste respektera traditionerna i ett nytt samhälle. Och, som sagt, om man försöker fokusera på de gemensamma värderingarna så behöver det inte bli någon kollision eller kulturkrock.

Vad tycker du om svensk media?

Annons

– Sverige har fyra grundlagar varav två som handlar om vad man får skriva i tidningar och i böcker samt säga i radio, tv, film och på internet. Svensk media är objektiv och följer inte någon politisk agenda.

Har du något råd till nyanlända?

– Mitt första råd till nyanlända är att tänka på att den gardin man sätter upp vid sitt fönster inte bara skymmer synen mot omvärlden utan också isolerar en från den. Svenskar isolerar sig inte bakom gardiner utan de sätter blommor på fönsterbrädet och låter ljuset komma in genom fönstret. Man blir glad av att se ett sådant fönster. Mitt andra råd är att man själv måste ta initiativ till sin integration. Man kan inte sitta och vänta på att någon knackar på dörren och erbjuder ett jobb. Man måste vara öppen för möjligheter. Mitt tredje och sista råd är att hitta ett jobb och för att lyckas med det måste man kunna språket. Man måste lära sig svenska om man vill bosätta sig i Sverige. När man sedan kan språket är det viktigt att skapa relationer och därefter ta vara på den kompetens och expertis man har. Sist men inte minst, ta hand om barnen och lär dem att älska deras nya hemland som ger dem ett anständigt och säkert liv.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons