1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Sofie älskar mötet med människor på hotellet

Mötet med människor! Det är charmen med att jobba på hotell menar Sofie Varga, platschef på Hotell Rådmannen i Alvesta som framför allt specialiserat sig på konferenser. Gästerna kommer från hela södra Sverige.
– Företag och myndigheter är miljömedvetna idag och vill lägga sina konferenser på platser där det är lätt att ta sig till med tåg. Och då har vi ett perfekt läge.
Alvesta • Publicerad 9 januari 2020
Rådmannen
RådmannenFoto: Smålandsposten

Bulten, Spiken, Rallaren, Dressinen, Kupén och Loket. Det är några av namnen på konferensrummen på Hotell Rådmannen, och det är förstås ingen slump. Hotellet ligger mitt i järnvägsknuten Alvesta, ja näst intill granne med den klassiska järnvägsstationen. Det strategiska läget för järnvägsresenärerna har gjort Rådmannen till ett populärt konferenshotell, särskilt för miljömedvetna företag och myndigheter.

– Man försöker undvika långa buss- och flygresor och använder tåg så mycket som möjligt. Så exempelvis företag med kontor utspridda över södra Sverige väljer att ha sina konferenser här i Alvesta. De möts på halva vägen på en plats med bra tågförbindelser, konstaterar Sofie Varga.

Men samtidigt har ju tågen som bekant visat sig vara opålitliga emellanåt, är det något ni märker av?

– Visst, det händer tyvärr att tåg strular och att konferensgäster anländer något försenat. Men det brukar lösa sig. De flesta är dessutom medvetna om problematiken och väljer därför att boka tidigare tåg ifall något skulle hända.

Just nu är det högsäsong för konferenser, vilket märks även på Hotell Rådmannen. Högt tempo och många människor är något som tilltalar Sofie.

– Jag gillar när det är tempo och puls.

Trots att Sofie bara är 33 år så hon något av en veteran i branschen. Hon började jobba på hotell redan som 19-åring och fastnade direkt.

– Först jobbade jag på Scandic i Växjö i flera år. Det var ett härligt gäng och vi hade väldigt roligt ihop. Sen var jag en sväng i Stockholm innan jag började här på Rådmannen 2015.

Vad är det roligaste med att jobba på hotell?

– Mötet med människor. Du träffar så otroligt många människor och lär dig nya saker hela tiden.

Att vara serviceinriktad är nyckeln för att lyckas i hotellbranschen och det är en speciell egenskap som man inte kan lära sig menar Sofie.

– Antingen gillar man att ge service eller så gör man det inte. Om man inte tycker det är roligt med service så tror jag det är omöjligt att lära sig.

Som platschef har Sofie huvudansvaret för den dagliga hotellverksamheten, från frukosten till kvällsaktiviteterna.

– Lugnast är det mitt på dagen, då sköter sig konferensgästerna sig själva. Sen är det mycket administrativt arbete som måste göras, exempelvis att ta emot och planera bokningar.

Hur lång tid i förväg bokas konferenserna i regel?

– De större tvådagarskonferenserna bokas oftast långt i förväg, men för de mindre konferenserna är trenden att de bokas med betydligt kortare varsel. Vi märker också att många komprimerar konferenserna till en intensiv heldag istället för att lägga den på två dagar. Antagligen för att de känner att de inte kan vara iväg längre från jobbet. Det höga tempot i samhället påverkar även hur man konfererar.

Antalet konferensgäster har ökat på Hotell Rådmannen liksom antalet turister på sommaren.

– Vi märker bland annat att nyöppnade Åsnens Nationalpark har ökat turistflödet hos oss.

Beläggningen på hotellet ligger på runt 53 procent, en bra siffra som dock har potential att höjas. Hotellets ägare Dietmar Aiff siktar på att växa ytterligare och som ett led i detta planeras en omfattande renovering. Sofie berättar att lobbyn, receptionen och restaurangen är först ut.

– Vi drar igång renoveringen någon gång nästa år. Tanken är att skapa en mer personlig och gemytlig känsla och att förstärka det småländska. Vår profil som ett småländskt hotell ska bli tydligare.

Vilka är då de mest långväga gästerna som besökt Hotell Rådmannen? Ja, det visar sig att hotellet haft resenärer från andra sidan jordklotet, men då har det inte handlat om konferensgäster.

– Varje år anordnas hårdrockfestivalen Muskelrock på Tyrolen här utanför Alvesta. Då kommer det festivalbesökare ända från exempelvis Nya Zeeland och Kina som bor hos oss. Det är fantastiskt roligt.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.