1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Tarek Arnaout vill se en mer sårbar värld

Sårbarhet är ett bevis på styrka. Det tycker Tarek Arnaout som driver Covus, en ideell organisation som jobbar för att få fler unga att våga vara sårbara. Han är också engagerad i Mathivation, ett initiativ där elever hjälper andra elever med matematik.
Växjö • Publicerad 8 januari 2019
Foto: Anders Bergön

– Jag tror att jag kuggade en tenta precis, berättar 19-årige Tarek Arnaout som slagit sig ner i en fåtölj på ett fik i centrala Växjö.

– Jag har inga problem med att berätta det för dig. Det är viktigt att kunna prata om att man inte lyckas jämt.

Till sommaren tar Tarek Arnaout studenten från Naturvetenskapsprogrammet på Katedralskolan i Växjö. Men tentan han berättar om är på universitetsnivå. Tarek är involverad i Mathivation, ett initiativ där elever erbjuds att utbildas till handledare för att hjälpa andra elever med matematik. Mathivation grundades av studenter på Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.

– Jag började som elev när jag gick på högstadiet och nu utbildar jag och förelöser för andra. Detta betyder inte att jag har lätt för matematik utan jag vågar helt enkelt kämpa och misslyckas. Det är just det Mathivation går ut på, att matte handlar om att inte fatta och samtidigt att inte ge upp. Den inställningen har gjort att vi har högstadieelever som pluggar på universitetsnivå,

Genom Mathivation har Tarek Arnaout hjälpt många elever, både nationellt och internationellt.

– Jag har bland annat hållit föreläsningar för elever i Filippinerna via Skype. Jag ska göra det igen i februari. Den första föreläsningen jag höll var på Kungliga tekniska högskolan. Den höll jag när jag var 14 år gammal och jag var jättenervös. Men det gäller att våga.

Ordet våga är något Tarek ofta återkommer till. När han inte går i skolan eller jobbar med Mathivation driver han organisationen Covus tillsammans med Jooya Yousefi, Hampus Selin, Peter Fredriksson, Cindy Andersson, Viktor Klasson och Santa Nita. Covus är en ideell förening som sedan i somras jobbar för att motverka psykisk ohälsa bland unga.

– Där handlar det också om att våga prata om misslyckanden och att vara sårbar.

Tarek berättar att namnet Covus står för courage, vulnerability och strength (mod, sårbarhet och styrka) och det är just dessa egenskaper som han och hans kollegor vill se mer av.

– I dagens samhälle är det för mycket fokus på självständighet. Många vågar inte tala om eller visa sina känslor. Och att hålla tyst får unga att må psykiskt dåligt - vilket inte är okej.

Gänget bakom Covus har en metafor, nämligen fallskärmshopp, för att det är något som kräver styrka och mod av utövaren. Därför har de själva delat sina historier på föreningens hemsida. De berättar också om dem på skolor och företag.

– Jag har själv hoppat fallskärm. Jag gjorde det för att bevisa för mig själv att jag vågar kasta mig ut.

Varje år tar cirka 1 500 personer i Sverige sitt liv. Mer än 1 000 av dem är pojkar och män. Förekomsten av självmord har i Sverige gradvis minskat men under de sista decennierna har självmorden dock ökat bland unga i åldern 15-29 år.

– En vän till mig tog livet av sig. Det är min skyldighet gentemot honom att engagera mig mot psykisk ohälsa.

På grund av sitt arbete med Mathivation och Covus blev Tarek nominerad till Årets Kronobergare 2018, ett pris som P4 Kronoberg delar ut.

– Jag blev chockad när jag fick reda på att jag hade blivit nominerad. Men givetvis otroligt glad. Det är svårt att svara på varför någon skulle vilja nominera mig. Men jag tror att det beror på att jag gör mycket för andra.

Och det är precis så vill han fortsätta. I framtiden vill Tarek jobba både med Covus och Mathivation. Han har också planer på att flytta till Göteborg.

– Jag vill se en mer sårbar värld. Det är mitt mål.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.