Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Terrorism har ingen religion

En krönika av Maha Nasser.
Publicerad 10 april 2019
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Folk är medvetna om att terrordåd utförs av terrororganisationer med syftet att sprida oenighet och skapa kaos. De representerar bara sig själva. Varken samhällen eller folket. Det är därför orättvist att försöka klassa terrordåd till en viss religion. I denna krönika kommer jag dela med mig av tre meddelanden till olika grupper, gällande terrorattentatet i Nya Zeeland.

Mitt första meddelande går ut till muslimska invandare och muslimer i allmänhet. Innan vi börjar prata om rasism, så måste vi komma ihåg de europeiska länderna som öppnade sina gränser för immigranter från olika religioner och länder. Samtidigt som andra länder vände oss ryggen. Innan vi börjar generalisera och kategorisera, kom ihåg hur européer och andra människor välkommande immigranter och delade med sig av boende, skola, arbete och vård. De behandlade flyktingar med medmänsklighet oavsett religion, ras eller färg. Terrordådet i Nya Zeeland är en individs handlingar stöttade av en terrororganisation. Det representerar inte något samhälle och hör inte till någon religion. Eftersom kristendomen, islam och andra religioner inte tillåter blodsutgjutelse utan strävar efter fred, jämställdhet och religionsfrihet. Därför får vi inte generalisera en individs handlingar till ett samhälles. När vi vill bedöma ett samhälle, så får vi kolla på beteendet hos majoriteten, i länder som USA, Australien och diverse europiska länder där människor rusar fram för att skydda troende. Vars enda sätt att uttrycka sin smärta är genom tårar för vad som hände. Vi måste komma ihåg att dessa länder var vårt hemland under en tid då vi förlorade vår identitet och vårt hemland.

Annons

Visserligen påpekade den skyldige till dådet att hans motiv var att reducera invandringen till Europa genom skrämsel och deportering. Han ansåg att immigranter hade invaderat Europa. Så mitt andra meddelande är till invånare till länder som tagit emot flyktingar. Som är oroliga över spridningen av islam och muslimsk kultur på grund av muslimska invandrare i deras samhällen. Jag vill påpeka att det är immigranter som påverkas av europeisk kultur, inte tvärt om. Det är tvunget för att kunna integreras och leva i samhället. Också att mångkulturalism inte är ett hot mot invånare utan snarare bidrar till samhällets kultur.

Syftet bakom detta terrordåd är att skapa kaos och motivera likasinnade att göra liknande dåd i olika samhällen. Vilket skulle leda till våld och vedergällningar som i slutändan drabbar oskyldiga offer. Det som händer runt om i världen är en oundviklig konsekvens av politisk predikan emot invandare över hela världen och leder till vad som kallas för islamofobi. Det som hände var inte någon överraskning, eftersom extremhögerns politiker vrider sina tal på ett sekterisk och rasistiskt sätt. Den riktiga terrorismen är det extremistiska politikerna som anstränger sig att framkalla hat. Avstå rasism, stå istället för religionsfrihet, fredlig samexistens och bekämpa terrorn.

Massakrerna kommer fortsätta så länge det finns dem som bistår terrorcellerna och extremistiska ideologier. Detta terrordåd är också en seriös indikator på konsekvenserna av den eskalerande retoriken av hat, xenofobi och spridandet av islamofobi i flera europeiska länder, även dem som just nu existerar i fredligt tillsammans. Därför är mitt tredje meddelande till politikerna, rannsaka er själva och hur ni för er dialog. Stoppa de negativa samtalen kring muslimer och invandrare innan vi har ytterligare en massaker på ert samvete.

Annons
Annons
Annons
Annons