Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Växjö kan bli Årets klimatstad 2020

Växjö kommun är en av tre finalister i Världsnaturfonden WWF:s tävling One Planet City Challenge. Tillsammans med Helsingborg och Uppsala tävlar Växjö om titeln Årets klimatstad.
Växjö • Publicerad 29 april 2020
Europas grönaste stad.
Europas grönaste stad.Foto: Filip Sjöfors

WWF:s One Planet City Challenge har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående stadsutmaning. Städerna rapporterar in sitt klimatarbete på en plattform som sedan bedöms av en internationell jury med expertis inom områden som stadsplanering, transporter, klimatanpassning och energisystem.

– Det är oerhört roligt att Växjö är nominerad som finalist till att bli årets klimatstad, och att vi slåss om titeln med två andra framgångsrika kommuner – Helsingborg och Uppsala, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.

Annons

WWF väljer i sin nominering att lyfta upp att Växjö, som en av de första kommunerna i världen, satte mål om att bli fossilfria 2030, att klimatfrågan är central i kommunen och att Växjö satsar stort på energieffektiva byggnader vid renovering av gamla hus och nybyggnationer.

– Detta är åter en bekräftelse på att Växjös klimatmål och resultat är ambitiösa och kan också ge oss mer kraft att fortsätta det viktiga klimatarbetet, säger Magnus P Wåhlin, (MP), hållbarhetsutskottets ordförande.

I maj utses Sveriges vinnare och till hösten ska en global vinnare utses. För två år sedan vann Uppsala titeln som ”Världens klimatstad”.

– Kommunerna är centrala aktörer för att vi ska få ekologiskt hållbara och klimatsmarta samhällen. Genom stadsutmaningen One Planet City Challenge vill WWF inspirera och stötta hållbara städer som bidrar till omställningen och levererar sin del av Parisavtalet. Genom att gå före spelar städerna en nyckelroll i klimatomställningen och deras åtgärder kan stärka de nationella åtagandena, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons