Annons
  1. English
  2. العربية
  3. Svenska

Via Växjö till tre SM-guld

Zsofia Jókai Szilágyi vann i våras sitt tredje SM-guld. Ungerskan har tagit sig till toppen efter tre säsonger i Växjös organisation.
Växjö • Publicerad 12 juli 2019
.Foto: SIMON ELIASSON

Zsofia Jókai Szilágyi är troligen något okänd för Växjös hockeypublik. Ändå har hon gått via Växjö och tagit sig långt med sin karriär. Så sent som i vintras vann hon sitt tredje SM-guld.

Ungerskan har bott i Sverige i nästan tio år. Det hela började med ett träningsläger i Landskrona och har via Växjö lett till tre SM-guld.

Annons

– Jag och några andra ungerska spelare fick chansen att testa på att spela i Växjö och Sverige efter lägret. Vi tyckte att det var en bra möjlighet för oss och det har jag aldrig tvivlat på att det var, säger Jókai Szilágyi.

Vad kommer du ihåg från din tid i Växjö?

– Jag är väldigt glad och tacksam över den tiden. Jag lärde mig mycket från en väldigt bra tränare, Pär Engstrand, som jag hade i tre år. Laget var bra och jag hade roligt varje dag tillsammans med dem. Det enda som var lite sämre för mig var att jag inte kunde så mycket svenska då, nu har jag fått mycket hjälp i skolan.

Hockeykarriären är långt i från över. Men den har tagit henne till många olika platser. Lagen som Jókai Szilágyi har spelat för är följande: Marilyn Budapest, Budapest Stars, Ormsta, Ujpesti-Vasas, KMH Budapest, Weinfelden Ladies, Munksund-Skuthamn och Luleå. Förutom Växjö och det ungerska landslaget.

– Jag är ganska nöjd med karriären hittills och jag fått vara med om att vinna tre SM-guld och nästa säsong spelar vi i A-VM med ungerska landslaget. Jag och min syster fick möjligheten att spela tillsammans i Schweiz, det var en bra upplevelse.

Jag måste fråga, hur hamnade du i Luleå egentligen?

– Det är en väldigt bra fråga. Jag gick ut skolan hemma och hade lite skadebekymmer. Efter det tänkte jag att jag ville tillbaka till Sverige igen. Då hade jag kontakt med några olika lag men jag trodde aldrig att jag skulle hamna här uppe i norr.

– Jag har en kompis som jag spelade med i SDE. Vi började snacka och hon föreslog att jag skulle komma och testa med Piteå. Allting fungerade bra så mitt första år bodde jag i Piteå men när laget sedan flyttade till Luleå flyttade jag med. Nu är jag här och snart redo för min femte säsong i Luleå.

Det är väldigt stort intresse för damhockeyn i Luleå, det måste vara väldigt kul att vara på en sådan plats?

– Det stämmer. Damhockey är superbra här uppe. Bra utvecklingsmöjligheter och stort stöd från publiken. Vi har de bästa supportrarna i hela Sverige. Jag älskar Luleå och tycker att det är väldigt fint här uppe. Det enda som är lite trist här uppe är vintern. Den är fin men samtidigt väldigt kall.

Annons

Luleå blev svenska mästare den senaste säsongen. Frågar vi Zsofia Jókai Szilágyi är siktet inställt på att upprepa bedriften.

– Det här året var extremt bra och det bästa hittills. Jag hoppas att vi kan fortsätta att vinna, samtidigt blir ligan bättre och bättre hela tiden. Alla lag blir tightare så vi får se. Men det är klart att vi kommer att ge allt för att försvara vårt SM-guld.

Alexander JepsenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons