Annons
  1. Svenska
  2. العربية
Debatt

Debatt: Araby, framtidens utvecklingsområde med stora möjligheter

Växjö • Publicerad 7 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet i Växjö föreslår ett antal åtgärder för att förstärka Araby som framtidens utvecklingsområde.
Centerpartiet i Växjö föreslår ett antal åtgärder för att förstärka Araby som framtidens utvecklingsområde.Foto: Johan Christensen

Araby är en stadsdel som ligger i Växjös hjärta och uppfattas av många som ett otryggt område med hög arbetslöshet, ivrigt påhejad och uppförstorad i den politiska debatten.

Det talas alltför sällan om att det också är en stadsdel full av människor som jobbar inom viktiga samhällsfunktioner som äldreomsorg, lokalvård och bussförare, som hantverkare, inom restaurangnäringen och i industrin. Många är framgångsrika entreprenörer och företagare. Visst finns det problem, men också ambitioner och positiva motkrafter. De allra flesta som står utanför arbetsmarknaden vill hitta ett jobb och försörja sig och bli en aktiv del av det svenska samhället.

Annons

Om man följer utveckling i Araby så kan man se att trygghetssituationen i Araby går i rätt riktning. Araby har nedklassats i polisens beteckning från ett ”särskilt utsatt område” till riksområde. Vi i Centerpartiet i Växjö föreslår ett antal åtgärder för att förstärka Araby som framtidens utvecklingsområde:

  • Polisen behöver fler verktyg för att bli effektivare. Bryt sekretessgränsen mellan olika myndigheter och kommunen.
  • Ökat fokus på sociala förbyggande åtgärder som till exempel satsningar på kulturella insatser för att främja integration och öka tryggheten. Satsningar på avhopparverksamhet som ger dem som hamnat i ett kriminellt nätverk en väg tillbaka i samhället.
  • Språk- och samhällsundervisning från dag ett i Sverige. Yrkesinriktad SFI med mer fokus på att utveckla de kompetenser och färdigheter man har med sig för att komma in i arbetsmarknaden.
  • Förenkla tröskeln för att starta eget företag och för att komma in på arbetsmarknaden. Satsa extra resurser till externa företagsrådgivare för att öka kvinnors företagande.
  • Ökad samverkan med frivilliga organisationer, kyrkan och föreningslivet. Idrottslivet lokalt i Araby behöver återstartas.
  • Den planerade Fritidsbanken ska placeras på Araby Park Arena. Här kan man låna utrustning och ge alla i kommunen möjligheter att testa en idrottsaktivitet.
  • Profilera Centrumskolan som Växjös bästa kunskapsskola. Använd Järvaskolan som drivs som ideell stiftelse som förebild: tydligt kunskapsfokus, duktiga och behöriga lärare, de bästa rektorerna, lugn och ro i klassrummet, hembesök istället för att curla föräldrarna, extraundervisning, m.m.

Andreas Olsson (C), kommunalråd

Yaman Masri (C), kandidat kommunfullmäktige

Hodan Ali (C), kandidat kommunfullmäktige

Per Schöldberg (C), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons