Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Isfisket – startskottet för Friluftslivets år i Lessebo kommun

Publicerad 25 februari 2021
Foto: Maha Nasser

Lessebo Kommun arrangerade i partnerskap med Rädda Barnen isfisket, en aktivitet inom Lessebo kommuns projekt ”Friluftslivets år”. Isfisket genomförs i samarbete med Sensus studieförbund, Första steget, Hus i Hovmantorp, Skrufs IF och SKF Spinn. Isfisket är bara den första aktiviteten av många. Samarbetet kring Friluftsliv fortsätter under hela 2021. Nicklas Solhäll som är projektledare för Friluftslivets år ser fram emot många fler samarbeten med kommunens föreningar kring olika aktiviteter.

- Utifrån årstid kommer vi ordna olika typer av friluftsaktiviteter runt om i kommunen, berättar han. Förhoppningsvis kan det ge föreningarna fler aktiva medlemmar och därmed bidra till att fler kommuninvånare möts och kommer ut i naturen. Den ovana naturbesökaren står i fokus för projektet, men till våra aktiviteter är alla välkomna!

Annons

Projektet syftar till att uppmuntra människor att njuta av naturen och delta i olika aktiviteter. Intresset för att prova på isfiske har varit stort de två första sportlovsdagarna. Turnén startade i måndags i Krokegköl i Kosta, fortsatte på tisdagen till Lessebo där ett 30-tal barn- och ungdomar och lika många vuxna deltog.

- Hittills har fångsten bestått i ett tiotal gäddor och några abborrar. Men det viktigaste är ju inte själva fångsten, utan att så många för första gången har fått uppleva vinterfiske. Det har kommit både helt oerfarna fiskare, såväl som de som fiskat mycket, men aldrig genom isen. Och åldrarna gissar hon har varit spridda från ungefär 2-60 år. säger Maja Söderberg, från Rädda Barnen.

Många familjer deltog med sina barn, vissa övade fiske, medan andra åtnjöt värmen, fick och pratade runt lägerelden.

- För oss i Rädda Barnen är det här ett perfekt sätt att kunna driva verksamhet i Corona-tider, säger Maja Söderberg. Men jag tror också att vinsterna med att träffas ute är stora även om det inte varit någon pandemi. Rädda barnen kommer nu även att starta upp föräldragrupper som också de kommer att förläggas utomhus. Man pratar bra runt lägerelden eller på en promenad, menar Maja. Och just genom ett brett lokalt samarbete mellan föreningar, kommunen, gärna också företag osv tror jag att vi kan åstadkomma mycket, avslutar hon.

Foto: Maha Nasser
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons