Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. English
Nöje

”I det nya landet är det enda du måste investera dig själv”

Luljeta Jetullahu till Mosaik:
– Jag rör mina fötter så fort jag hör musik och har gjort det sedan jag var två år gammal.
– Dans för mig betyder glädje, rörelse och en känsla av närvaro och medvetenhet för och med den egna kroppen.
– Yoga i vardagen är oerhört viktigt för mig för att balansera den hektiska vardagen med inre lugn och ro.
Växjö • Publicerad 25 juni 2021
.
.Foto: Privat

När man ser henne för första gången när hon flyttar sin kropp graciöst och professionellt lutande med rytmerna i Zumba-musik, tror man att hon kommer från Latinamerika, till och med hennes ansiktsdrag ger ledtrådar om det.

Men Luljeta Jetullahu är inte från Latinamerika. Däremot är Luljeta Jetullahu en professionell dansare. Hon är instruktör i både zumba och yoga.

Annons

Luljeta Jetullahu kom från Kosovo till Sverige med sin familj när hennes land led av krig och oro. Luljeta lärde sig svenska och fixade sin gymnasieutbildning och universitetsutbildning i Sverige.

Utöver att vara instruktör är hon egenföretagare och arbetar till vardags som konsult. Luljeta hjälper människor att nå sina mål med hjälp av karriärvägledning, coaching, integration och utbildningar samt föreläsningar, för både ungdomar och vuxna. Hon bor med sin man och sina två döttrar, nio och fem år, här i Växjö.

– Jag älskar att jobba med människor och förstå det samhälle vi lever i så jag valde då att läsa “Programmet för samhällsanalys och välfärdsutveckling med inriktning mot sociologi”. Jag har en magisterexamen i sociologi. När jag kom till Sverige fokuserade jag mest på att skapa en framtid i det nya landet och lära mig det svenska språket. Jag förstod rätt tidigt att om jag vill någonstans i det nya landet och skapa en framtid här, så är det ingen annan än jag själv som måste jobba och kämpa för det. Skolan var en given plats för att ta del av det svenska samhället och jag kan inte alltid säga att det var lätt att komma in, men stor beslutsamhet, ödmjukhet och en öppenhet för det okända gjorde att jag steg för steg kunde mer och mer om samhället och människorna som bor här, berättar Luljeta.

Luljeta är även egenföretagare.
Luljeta är även egenföretagare.Foto: Privat

Dansen har varit Luljetas passion sedan barndomen.

– Mina föräldrar beskriver hur jag i sömnen, när jag var runt ett-två år, rörde på fötterna när musiken var på i bakgrunden. Redan där såg de att jag skulle gilla dans.

Alla tror att du kommer från Latinamerika när de träffar dig för första gången. Varför valde du att dansa zumba specifikt och hur lärde du dig det?

– Den har jag hört många gånger, säger Luljeta och skrattar innan hon fortsätter:

– Jag är själv uppvuxen med rytmiska rörelser och har dansat albansk folkdans sedan skolåldern. Att jag valde just zumba var dels på grund av att det är så mycket glädje i dansen, men också kombinationen av de olika dansstilarna. Jag dansar självklart även andra stilar.

Coronapandemin drabbade danskurser, vilket eliminerade glädjen i att träffas och dansa i grupper.

– Vi kan inte ses fysiskt och känna den här påtagliga glädjen som finns i rummet och som man kan “ta på”. Under tiden, i syfte att hålla rutinen vid liv och fortsätta röra på oss, har jag zumba via Zoom två gånger i veckan i samarbete med Sensus. Tillfällena och länken publiceras inför varje pass på Sensus Facebook så vill ni vara med är det bara att gå in på Sensus Facebooksida, säger hon.

Annons

Vad betyder dans för dig?

– Dans för mig betyder glädje, rörelse, en känsla av närvaro och medvetenhet för och med den egna kroppen.

Yogan är också en stor passion.

– Jag upptäckte yoga för ungefär tolv år sedan och sedan dess har jag praktiserat det i min vardag. Ibland mer frekvent och ibland inte, beroende på det övriga livet, men tio minuters yoga i vardagen är oerhört viktigt för mig för att balansera den hektiska vardagen med inre lugn och ro.

Vad vill du säga till dem som kommer till Sverige, som har svårt att integrera sig i samhället?

– Varje tillfälle i det nya landet är en lärdom. Radion du sätter på på morgonen, nyheterna, ”Bolibompa” med barnen... Allt är viktigt för att lyssna in rytmerna och uttrycken i det nya språket. För språket är som sagt nyckeln till Sverige och utan att kunna språket i första hand är det svårt att komma in. Våga säga fel, våga utmana dig för det är ingen som skrattar bara för att du säger fel. Tvärtom. Folk här är väldigt ödmjuka och förstående. Och tänk om det vore tvärtom, om en svensk flyttade till ditt hemland. Hur skulle du vilja bemöta den här personen när hen försöker lära sig ditt språk, din kultur och komma in i det samhälle du lever i?

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons