Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية
Nyheter

Maha Nasser: Är Israels närvaro i Palestina legitim?

Maha Nasser
Växjö • Publicerad 25 juni 2021
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maha Nasser är från Jemen.
Maha Nasser är från Jemen.Foto: URBAN NILSSON

En krönika av Maha Nasser.

Det senaste kriget mot Gaza skapade omfattande kontroverser, eftersom världen är uppdelad i anhängare och motståndare till legitimiteten för Israels närvaro i Palestina. Jag vill prata om min ståndpunkt i denna fråga, eftersom jag vet att Israel/det är ett av de ämnen som det är förbjudet att prata om. Om man pratar om Israel anklagas man för rasism, terrorism och antisemitism. Till och med Facebook-administrationen tar bort några inlägg och foton som kritiserar Israel.

Annons

Först vill jag klargöra att det finns en stor förvirring mellan den judiska religionen som en stor religion, liksom resten av de monoteistiska religionerna, och Israel som en enhet och sionismen som en politisk rörelse insvept i en religiös täckmantel. Precis som den islamiska staten "ISIS" förväxlas med den islamiska religionen. Och båda organisationerna är politiska organisationer som inte skiljer sig mycket från nazirörelsen. Oavsett hur olika namn och begrepp är ideologin densamma.

För det andra, om vi talar om legitimiteten för Israels närvaro i Palestina och vi trovärdigt tar upp denna fråga kommer vi finna att dess existens inte är legitim eftersom palestinierna är de ursprungliga invånarna i Palestina oavsett vilken religion de utövar eller den tro de tror på..

Historiskt sett var invånarna i Palestina judiska, och när kristendomen framträdde som en religion konverterade en del av dem till kristendomen, liksom andra när islam kom. Detta hände även i de flesta arabiska länderna och i många andra länder i världen. Således varierade religionerna hos ägarna till samma land, så de palestinska judarna, de palestinska kristna och de palestinska muslimerna levde i fred tills Israel år 1948 kom och sa att landet enbart tillhörde judarna. Landets ursprungliga ägare utvisades från sina hem, och de avskaffades sin mark. De hade ingen rätt att försvara sig själva och sina länder och om de gör det anklagas de för terrorism.

Det har blivit tillåtet för alla personer inom den judiska religionen att bo i Palestina, men palestinierna har ingen rätt att bo i sitt eget land. Om du är en jude från Amerika, Kina, Europa eller något annat land har du rätt att leva i Palestina, men palestinierna har inte rätt till sina hem, land och hemland bara för att de inte tror på judendomen. Till exempel är jemenitiska judar av jemenitiskt ursprung, men de är judar och har bott i Jemen i tusentals år. Nyligen immigrerade de till Palestina och blev israeliska medborgare, och de har mer rätt till det än palestinierna. Det här är den formel som världen har tävlat om i mer än 70 år. Tyvärr döljer Israel sina politiska mål och utövar det under ett religiöst skydd. Detta är vad de mest ärade judarna förkastar. De avvisar vad Israel brukar i den judiska religionens namn, eftersom de mycket väl vet att dess mål är rent politiska och att de använder religion som ett skydd. De flesta judar i Amerika och Europa avvisar invandring till Israel och avvisar vad Israel gör mot palestinierna. Många av dem gick ut i demonstrationer som fördömde ockupationen av den israeliska enheten till Palestina. Eftersom de vet mycket väl att de missbrukar den judiska religionen med dessa terroristhandlingar. Precis som muslimer avvisar vad ISIS gör i islams namn.

Detta krig är ett ideologiskt och etniskt krig, och det som händer i Palestina är etnisk rensning. Oavsett hur media försöker dölja faktumet och försöker vända så att offret blir den skyldige. Och om du inte ser det bär du svarta glasögon och vill inte se sanningen. Israel lyckades vinna internationell sympati och stöd genom sina medier. Dels för att de talar till världen på sitt eget språk och dels för att Israel har starkt stöd från supermakter. Israel kunde övertyga världen att de är omgivna av en grupp araber som inte vill ha deras närvaro bland dem och att de kommer att kastas i havet. Och de är inte trötta på att upprepa denna fras. Men med tiden blev det klart att det var de som kastade palestinierna i havet under skamligt internationellt stöd.

Idag är palestinierna fördrivna i alla delar av världen, och de har inte rätt att återvända till sina länder. Det sorgliga är också att många länder, inklusive Sverige, inte ger palestinierna rätt till asyl och uppehåll. De flesta palestinier bor i arabiska länder, men utan identitetskort har de inte rätt att få medborgarskap i det land där de bor. Följaktligen blir de okända och utstötta vart de än flyttar. Det är som om vi alla säger till dessa människor att du ska leta efter en annan planet att leva på, om Israel inte kommer och hävdar att denna planet tillhör dem och säger att den nämns i de heliga böckerna. Vilket patetiskt spel!

Annons
Annons
Annons
Annons