Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية
Nyheter

Ett julevenemang blandat med traditionell svensk julkänsla tillsammans med en kulturell touch från olika delar av världen

Växjö • Publicerad 13 december 2021 • Uppdaterad 19 december 2021

Emelie Bergendorff anordnar ett julevenemang varje lördag, 14.00-16.00 från 4 till 18 december. Evenemanget kännetecknas av sin kulturella mångfald, då de kommer att kombinera den traditionella svenska julen med föreställningar från olika kulturer i världen. " På speakers Corner kommer vi att skapa en mer inkluderande julstämning där vi blandar traditionell svensk julkänsla tillsammans med annat juligt från andra sidor av världen." Enligt Emelie Bergendorff.

Växjö/ Magazinet:

Annons

Emelie Bergendorff älskar kulturell mångfald och strävar efter att skapa kulturellt utbyte och integration mellan olika kulturer. Utöver sitt mål att återuppliva Växjö stad kulturellt och socialt och skapa en atmosfär full av glädje, som för samman olika grupper i samhället och olika kulturer vid alla tillfällen och främjar integration. Hon har framgångsrikt arrangerat ett dansevenemang med latinska rytmer med Pasos Do Paz på bryggan vid Växjösjön på lördagskvällarna i somras, hon belönades då med Region Kronobergs folkhälsostipendium för att ha skapat glädje för människor och bidragit till att motverka ensamhet med dansen. Nu, Emelie Bergendorff återkommer med ett unikt julevenemang med svenska traditioner och blandat med olika kulturer. Evenemanget kommer att äga rum varje lördag den 4:e, 11:e och 18:e december på Speakers Corner i centrum av Växjö. Många kreativa personer kommer att uppträda i evenemanget, och dessutom kommer detta evenemang att skapa en plattform för begåvade människor som kommer att uppträda för första gången. Evenemanget kommer att innehålla bland annat musik, sång och dans som ska spegla olika kulturer, förutom jultomten som kommer att finnas tillgänglig för att ta bilder med barnen.

- Jag och en grupp lokala kulturskapare kommer att anordna ett alternativt Jul-event. På speakers Corner kommer vi att skapa en mer inkluderande julstämning där vi blandar traditionell svensk julkänsla tillsammans med annat juligt från andra sidor av världen. Säger Emelie Bergendorff.

Emelie har ett stort intresse för kulturområdet, och kulturell mångfald. Hon menar att dessa kulturer måste blandas och förenas, för att skapa en underbar konstnärlig bild. Dessutom för det de olika etniska bakgrunderna närmare och skapar en riktig fusion.

- Jag intresserar mig för frågor som rör samhörighet, integration och meningsfull sysselsättning. Gärna och med fördel genom kultur och folkbildning.

Folkbildning för att jag tror det finns en magi i att lära sig av varandra snarare än att lära sig via ett system, jag tror vi blir mer genuint intresserade av att kunna vara med och påverka och låta oss bli påverkade för att bryta gamla vanor och tankemönster. Kultur för att vi kan få en bekantskap och förståelse för varandras kulturer och på så sätt skapa en gemensam kultur. Säger Emelie.

Emelie har jobbat med många aktiviteter tidigare, bland annat arbetade hon på Innergårdens Marknad och Second Hand-butik som hon drev på Klostergatan i Växjö, Pasos Do Paz, och hon har en sambagrupp, som träffas varje onsdag-kväll på Araby park arena.

- Golpes Do Paz och samba-livet är en barndomsdröm som väcktes när jag själv var 11 år och anslöt mig till Växjös, genom tiderna största sambaorkester ”Um Beijo Do Samba”. Då reste vi runt Sverige med en sprakande karneval känsla. Det hoppas jag kunna återskapa och liva upp stadsbilden lite mer! Säger Hon.

Har du en framtidsplan, att utöka din verksamhet inom kulturområdet?

Framtidsplanen är att hitta en solid kärna av kulturintresserade själar som tillsammans kan bygga upp Växjös nya stora kulturhus, som kan bli en utgångspunkt för värdeskapande aktiviteter.

Vad tycker du om kultur, detta område kan skapa en verklig integration mellan grupper i samhället?

Jag är helt övertygad om att kultur bidrar till en ökad integration, inte bara etniciteter emellan utan integration mellan åldrar, sociala förutsättningar och klasser också.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons