Annons
  1. Svenska
  2. العربية
Nyheter

Grovt oskicklig tandläkare ska fråntas sin legitimation

Kronoberg • Publicerad 30 augusti 2022
.
.Foto: Filip Sjöfors

En tandläkare som är verksam i en kommun i Kronobergs län får nu skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

IVO inledde en utredning mot tandläkaren – som har utbildat sig i ett annat europeiskt land och som tog sin tandläkarexamen för några år sedan – sedan folktandvården i en annan region i Sverige anmält honom. Enligt den folktandvård där tandläkaren tidigare var anställd hade man upptäckt att han hade omfattande kunskapsbrister.

Annons

IVO har nu granskat totalt 20 patientfall som tandläkaren har haft hand om och inspektionen riktar omfattande kritik mot honom i samtliga fall.

I ett av fallen skulle tandläkaren dra ut en mjölktand som hade vuxit fel men han förväxlade tänderna i käken och drog i stället ut en av patientens permanenta tänder. ”Att XX har förväxlat en mjölktand med en permanent tand är en allvarlig kunskapsbrist i tänders anatomi … XX har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning”, skriver IVO.

Tandläkaren har även utfört flera felaktiga rotfyllningar och i alla de 20 granskade fallen har patienterna utsatts för allvarliga säkerhetsrisker, enligt IVO.

Eftersom IVO bedömer att tandläkaren ”genomgående begår flera allvarliga fel” när han behandlar sina patienter yrkar man nu att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutar om att hans yrkeslegitimation ska återkallas.

I andra hand kräver IVO att tandläkaren ska tvingas genomgå en treårig prövotid.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons