Annons
  1. Svenska
  2. العربية
Nyheter

Nytt vaccin mot covid-19 ska ges i Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 24 mars 2022
Det nya vaccinet från Novavax erbjuds snart i Kronoberg.
Det nya vaccinet från Novavax erbjuds snart i Kronoberg.Foto: PETTER ARVIDSON

Region Kronoberg ska börja vaccinera med ett nytt vaccin. Det handlar om vaccinet Nuvaxovid från läkemedelaföretaget Novavax.

Vaccinet godkändes av EU‍-‍kommissionen i december i fjol och nu har det alltså levererats till Kronobergs län. Vaccinet är godkänt från 18 års ålder och ska finnas tillgängligt på fem vårdcentraler i länet från vecka 13.

Annons

Nuvaxovid är ett så kallat proteinbaserat vaccin till skillnad från övriga tillgängliga vacciner mot covid-19 som är mRNA-vacciner eller vektorbaserade vacciner. Enligt Dagens Medicin har proteinvaccinet tagits fram på ett mer traditionellt sätt än andra vaccin som hittills använts mot covid-19.

I Kronoberg kommer vaccinet att erbjudas till patienter med immunbristsjukdom i första hand. Men det kommer också ges till personer som av särskilda skäl inte vaccinerats med mRNA-vaccinen. Det kan till exempel vara personer som fått svåra biverkningar att vaccinationen och inte kunnat fullfölja den.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons