unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. العربية

Regionen har granskat coronavården

Pär Lindgren, chefläkare på Region Kronoberg.
Pär Lindgren, chefläkare på Region Kronoberg.
Foto: LENA GUNNARSSON

Nu har Region Kronoberg granskat 49 journaler efter patienter som avlidit med covid-19 på länets sjukhus. Slutsatserna visar att vården har getts på rätt nivå samt att en majoritet av de avlidna var sköra. Alla patienter utom en hade minst två sjukdomar utöver covid-19.

– Det är alltid viktigt att vi utvärderar vårt agerande, framför allt i sådana här fall med en helt ny sjukdom som har påverkat stora delar av verksamheten, och många enskilda. Det är nu viktigt att vi även ser över de patienter som har avlidit utanför sjukhus, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Medelåldern hos de avlidna är 82,5 år. Hos 45 procent var covid-19 den helt dominerande dödsorsaken. I 41 procent av fallen var det bidragande till dödsfallet. Pär Lindgren, chefsläkare, har varit ansvarig för utredningen.

– I samtliga fall gjordes bedömningen att patienten inte skulle ha någon nytta av eller i vissa fall även lida skada av vissa behandlingar som till exempel respiratorvård. I alla fall där patienter avlidit på avdelning fanns beslut om att de inte skulle vårdas på IVA, och vår bedömning är att de bedömningarna var korrekta, säger Pär Lindgren.