Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Terapeut döms – ofredade patient sexuellt på vårdcentral

Terapeuten berättade att han ”förlorade sig själv” när han behandlade sin patient. Nu döms han för att ha ofredat kvinnan sexuellt vid behandlingen på vårdcentralen.
Kronoberg • Publicerad 4 februari 2023

En man som arbetade som terapeut inom Region Kronoberg döms nu vid Växjö tingsrätt för sexuellt ofredande.

Händelsen som har lett till en fällande dom inträffade på en vårdcentral i Kronoberg. Kvinnan hade fått behandling av terapeuten flera gånger tidigare men vid det aktuella behandlingstillfället uppstod en sexuell stämning mellan parterna.

Annons

Både kvinnan och terapeuten har uppgett att de på terapeutens initiativ började kyssas och han tafsade på hennes rumpa och underliv. Terapeuten bad därefter flera gånger om att få ge kvinnan oralsex, vilket hon bestämt sa nej till.

Enligt kvinnan sa terapeuten efter det inträffade att han var ”orolig för sin karriär” om någon fick vet vad som hade hänt inne i behandlingsrummet.

Vid rättegången i Växjö tingsrätt – där terapeuten stod åtalad för sexuellt övergrepp alternativt sexofredande – berättade han att han ”förlorade sig själv” under terapisessionen och att han gick över gränsen. Men han ansåg inte att hans agerande var brottsligt.

Tingsrätten bedömer inte att terapeuten har gjort sig skyldig till sexövergrepp utan dömer honom i stället för sexuellt ofredande. Rätten skriver i domen att det är utrett att kvinnan, som befann sig i en utsatt position som patient, inte samtyckte till det som skedde och terapeuten ”måste ha förstått att han utnyttjade hennes situation”.

Den tidigare ostraffade mannen – som blev avstängd från jobbet när anklagelserna blev kända – döms nu till villkorlig dom och 40 dagsböter, vilket i hans fall innebär 8 000 kronor. Det låga bötesbeloppet motiveras med att mannen vid en fällande dom kommer att förlora sin yrkeslegitimation.

Terapeuten ska även betala 12 000 kronor i skadestånd till den drabbade kvinnan.

Genrebild.
Genrebild.Foto: Lena Ehring
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons