Annons
  1. Svenska
  2. العربية
Sport

Araby IF:s damlag kickar igång fotbollssäsongen – jagar poäng och sponsorpengar

För en vecka hade Araby IF:s damlag hemmapremiär i division 4. Målsättningen är att ta tio poäng i serien, men utanför planen för klubben också en kamp för att få bättre ekonomiska förutsättningar.
– Vi behöver få in fler sponsorer, säger Ilham Abdalla och Johan Hansson, ordförande respektive tränare i Araby IF.
Växjö • Publicerad 1 maj 2023
Laddade för fotbollssäsongen! Araby IF:s damlag gör sin andra säsong i Division 4 och siktar på att ta minst tio poäng i år.
Laddade för fotbollssäsongen! Araby IF:s damlag gör sin andra säsong i Division 4 och siktar på att ta minst tio poäng i år.Foto: David Färdigh

Vårsolen lyser över fotbollsplanen på Araby. Ett tjugotal tjejer har samlats för att träna fotboll. Det är Araby IF:s damlag som finputsar formen nu när fotbollssäsongen dragit igång.

– Vi spelar i Division 4 och möter bland annat Räppe, Hovshaga, Dänningelanda och Sunnerbo, berättar tränaren Johan Hansson.

Annons

Laget gjorde sin debutsäsong i Division 4 ifjol och ställdes inför många utmaningar. Målskillnaden slutade på 3-200. Inför årets säsong är truppen bredare och laget mer samspelt. Och tongångarna är positiva.

– När vi pratade om målsättningen inför årets säsong föreslog jag att vi skulle sikta på att ta fem poäng, men tjejerna protesterade och tyckte det var för blygsamt. Så nu är målet att ta tio poäng.

Men det är inte bara på planen som kampen pågår. Araby IF:s damlag har begränsade ekonomiska resurser och spel även i de lägre seriesystemen kostar i form av planhyra, domare, transporter och diverse anmälningsavgifter till Svenska Fotbollsförbundet.

– Det blir många kostnader på en säsong, konstaterar föreningens ordförande Ilham Abdalla.

Tjejerna har dessutom stundtals saknat såväl skor som träningskläder.

– I höstas så beslöt vi att köpa in träningskläder till laget. Egentligen hade vi inte resurserna men det kändes nödvändigt och vi tog en chansning. Risken var annars att flera av tjejerna inte skulle kunna träna under hösten och vintern.

Vi behöver fler sponsorer. På en säsong blir det många kostnader i form av exempelvis planhyror, material, transporter och anmälningsavgifter till fotbollsförbundet, säger Ilham Abdalla och Johan Hansson, ordförande respektive tränare i Araby IF.
Vi behöver fler sponsorer. På en säsong blir det många kostnader i form av exempelvis planhyror, material, transporter och anmälningsavgifter till fotbollsförbundet, säger Ilham Abdalla och Johan Hansson, ordförande respektive tränare i Araby IF.Foto: David Färdigh

I början av året var ekonomin hårt ansträngd och föreningen sökte med ljus och lykta efter sponsorer. Det har gett resultat och nu har läget förbättrats avsevärt.

– Vi har fått in två större sponsorer, så nu känns det något lugnare. Vi kommer att klara säsongen. Men fler sponsorer är välkomna.

Ökade resurser skulle bland annat möjliggöra en större flicklagssatsning. Föreningen har nyligen startat ett F12-lag.

– Drömmen är att registrera F12-laget och vara med i seriespelet framöver.

Annons

Hur är intresset?

– Jättestort! Det är fullt med tjejer på träningarna.

Fakta

Araby IF:s damlag

Aktuellt: Damlaget har precis påbörjat sin andra säsong i Division 4. Förutom poäng på planen söker föreningen fler sponsorer.

Ordförande: Ilham Abdalla.

Tränare: Johan Hansson.

Målsättningen för damlaget: Laget har gemensamt bestämt att målet är att ta minst tio poäng i år.

Breddad trupp: Vi har betydligt fler spelare med den här säsongen. Förutom ett ökat intresse så har ett antal studenter från Linnéuniversitetet också anslutit till laget.

Ökad uppmärksamhet: Uppropet nyligen om behovet av sponsorer har gett resultat. Men mer resurser behövs.

Vision: Att kunna utveckla och utöka verksamheten med flicklag. Har dragit igång träningar för F12. Målet är att kunna delta med ett F12-lag i seriespelet framöver.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons