Annons
  1. Svenska
  2. العربية

19-åriga Melisa öppnar egen dansstudio i Växjö

19-åriga Melisa Bislim har dansat i hela sitt liv, men känt att utbudet inte är så stort i Växjö.
Nu har hon startat sin egen dansstudio, XO Dance Academy.
Växjö • Publicerad 22 december 2020
Melisa Bislim har startat dansskolan XO Dance Academy.
Melisa Bislim har startat dansskolan XO Dance Academy.Foto: LENA GUNNARSSON

1 december öppnades portarna för Melisa Beslims nystartade dansstudio på Norremark. Dock var det bara drop in-klasser som fanns då.

– Vi har terminsstart den 14 december så då drar vi igång på riktigt, säger Melisa Beslim.

Annons

Varför har du valt att öppna en dansstudio just nu?

– Nu är det kanske ännu viktigare än någonsin att röra på sig och hålla igång. Samtidigt är alla klasser och studion självklart anpassad efter rådande restriktioner. Vi har en strikt begränsning på antal deltagare per klass till exempel, berättar Melisa.

Melisa är både född och uppvuxen i Växjö. Hon har själv dansat sedan barnsben.

– Jag började när jag var fem år, min faster är magdansös så jag blev inspirerad av henne. Sedan har det rullat på, berättar Melisa.

Under åren har hon varit elev hos flera olika dansstudios i Växjö. Men på senare tid har hon känt att något skaver.

– Dels finns det inte ett så stort utbud av klasser i Växjö och dels är de dansstudios som finns i dag väldigt inriktade på tjejer och att stanna kvar i Växjö. De utvecklar inte sina dansare som jag hade velat. Därför har min studio både annorlunda klasser och tänker utanför Växjö, säger Melisa.

På vilket sätt då?

– Vi har till exempel orientalisk magdans och afro in heels vilket inte finns någon annanstans.

När hon tog beslutet att öppna en egen dansstudio var det väldigt nervöst.

– Det har varit många svårigheter på vägen, det har inte varit lätt så att säga. Jag tror att det kan bli så att människor inte känner samma trygghet när en ung tjej startar och äger en studio, vilket är synd. Jag har ändå hållit på med dans i hela mitt liv så jag kan min grej.

Annons

Har du fått mycket stöd under din resa?

– Inte så mycket stöd som jag hade förväntat mig faktiskt om jag ska vara ärlig. Då tänker jag framförallt på det kommunala och ekonomiska stödet. Men från familjen och de människor jag har nära som tror på mig har jag fått enormt mycket emotionellt stöd.

Melisa Bislim.
Melisa Bislim.Foto: LENA GUNNARSSON

Dansstudion är placerad mittemot Nordic Wellness på Norremark.

– Dels finns det redan så mycket i stan och dels så är det svårt att hitta parkering där. Hos oss finns det gratis parkering och man kan passa på att handla eller träna om man lämnar sitt barn för en timmes dansklass till exempel.

Studion består av fyra danslärare: Melisa Bislim, Alva Asplund, Julia Johansson och Ebba Gustavsson.

– De flesta av oss undervisar i nästan alla klasser, bara i olika ålderskategorier. Jag undervisar främst i afrofusion och magdans men även andra klasser, berättar Melisa.

Alla fyra har erfarenhet inom dansen sedan innan.

– Jag var med i ett crew innan i Växjö och kände att den dansstudion fokuserade för mycket på att hålla kvar oss här i Växjö. Vi blev så att säga fast här med dansen.

Dansstudion har ett brett utbud med stilar: orientalisk magdans, afro in heels, afrofusion, dancehall, hip hop, jazzfunk, xo jam, heels och barndans.

– Vi har klasser från 5-åringar upp till de över 18. Jag vill verkligen betona att alla är välkomna till oss, inte bara tjejer. Jag vet att det finns så många killar därute som vill dansa men inte vågar. De är varmt välkomna till oss, vi vill vara en plats för alla och som ett andra hem.

Annons

Hur ska ni gå tillväga för att ta era dansare ”utanför Växjö”, som du uttrycker det?

– Vi vill starta crews, där eleverna kommer att vara indelade efter ålder och nivå. Sedan vill vi visa upp våra talanger, till exempel på våra sociala medier och i olika tävlingar.

Varför är dansen viktig i samhället?

– Det är en konst att kunna uttrycka sig genom dans. Många som kanske inte kan uttrycka sig muntligt hittar sin fristad i dansen. Jag vet också att det finns många som har mått dåligt där dansen har varit deras räddning. Man kanske är blyg i sin vardag, men i dansen får man en chans att blomma ut.

Då terminsstarten sker den 14 december kommer alltså dansklasserna att hållas även över jul och nyår.

– Det beror mest på att det inte finns så mycket annat som händer kring jul och nyår. Det mesta stänger igen och då kan det vara skönt att veta att man kan komma till oss som vanligt. Och om vi blickar ut över hela Växjös befolkning så finns det en hel del som inte ens firar jul, om man tänker in etnicitet och så. Samtidigt så kanske man firar jul och nyår, men sedan inte har något att göra under resterande dagar.

I nuläget har dansstudion 17 drop-in klasser i veckan.

– Jag vill avsluta med att berätta att alla verkligen är varmt välkomna. Det finns många därute som kanske hade velat testa på, men inte vågar. Ni är så varmt välkomna till oss, kille som tjej, ung som gammal. Vi är en plats för alla, avslutar Melisa.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons