Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Afghaner i Kronoberg firade Yalda i Växjö

Publicerad 25 december 2022

Växjö

Afghaner firar Yalda-festivalen i Växjö
Afghaner firar Yalda-festivalen i VäxjöFoto: Maha Nasser

I samband med julfirandet firade afghaner i Kronoberg onsdagskvällen den 21 december Yalda natt och julfesten på Vattentorget i Växjö. Yalda-festivalen är en gammal tradition tillbaka till 4000 år sedan, det är ett firande av vinterns ankomst, solens förnyelse och ljusets seger över mörkret. Människor i afghaner och iranier firar Yalda den 21 december, vintersolståndet.

Annons

– Detta firande Yalda är en årlig tradition som hålls i Afghanistan och i Iran och andra länder. På senare tid har detta kopplats till att fira jul, så att vi firar de två tillfällena tillsammans. Yalda natten är ett firande där vi tar farväl av hösten och välkomnar vintern. Den här natten samlas vi med de äldre i familjen och håller oss vakna hela natten. Vi firar med familjen genom att äta god mat och frukt, och det är viktigt att erbjuda nötter, torkade granatäpplen och vattenmelon som åkallan till Gud för att öka välsignelserna. Förutom att läsa högt den klassiska poesin av Hafez och de gamla legenderna om Ferdousis Shahnameh. De som börjar vintern med att äta sommarfrukten tror att de inte kommer att bli sjuka under den kalla årstiden. Att äta vattenmelon anses därför vara en försummad ritual. Ovanför en fruktkorg för att påminna om livets cykel - generationernas födelse och återupplivande. Granatäpplets mörkröda yttre skal symboliserar födelse eller gryning, och dess klarröda frön lyser av liv, säger Hussein Najafi, arrangören av evenemanget.

Firandet varade i fem timmar. Under ceremonin presenterades många aktiviteter, som musik, dans, diktläsning och barntävlingar. Utöver det, ät mat och frukt.

Afghaner firar Yalda-festivalen i Växjö.
Afghaner firar Yalda-festivalen i Växjö.Foto: Maha Nasser
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons