Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Afghansk gemenskap firar Nouruz

Växjö • Publicerad 17 april 2024
Firande av Nouruz och Eid al-Fitr.
Firande av Nouruz och Eid al-Fitr.Foto: Maha Nasser

Tillsammans är vi starka, en förening som samarbetar med Sensus, anordnade ett firande av Nouruz och Eid al-Fitr på Vattentorget i Växjö. Firandet innehöll många underhållnings- och kulturaktiviteter som innehöll musik, dans och mat. De flesta av deltagarna bar traditionella afghanska dräkter.

– I år föll Nouruz och Eid al-Fitr samtidigt, så vi firar högtiderna tillsammans i dag. Många familjer deltog tillsammans med sina barn. Samlingen och firandet är viktigt för oss, särskilt i ljuset av de förhållanden som Afghanistan upplever idag under talibanernas kontroll. Så det är mycket viktigt att vi samlas och firar Nouruz och Eid al-Fitr för att visa dem att vi vill vara lyckliga och att vi inte bryr oss om dem. Så vi vill förmedla detta budskap genom festligheterna här idag. Firandet är också en del av att bevara afghansk kultur, det gör vi här genom att spela afghansk musik och äta afghansk mat. Ett av målen för föreningen Tillsammans är vi starka är att visa vår kultur och presentera den vackra bilden av vår kultur och historia för våra barn. Vi vill inte bara spegla problem och fattigdom för barn, vi vill spegla det vackra med vår kultur och vår historia”, säger Zahra Jafari, från föreningen Tillsammans är vi starka.

Annons

Vad arbetar föreningen Tillsammans är vi starka med?

– Det är en nystartad förening. Vi arbetar mycket med kvinnor. Särskilt när det gäller rättigheter och friheter. Det finns många rättigheter som kvinnor har här i Sverige som vissa kanske inte hade i sina hemländer och vi arbetar för att utbilda kvinnor om dessa rättigheter. Vi hjälper dem att utvecklas i samhället. Dessutom har vi många aktiviteter i föreningen. Vi undervisar bland annat i det persiska språket. Vi håller föreläsningar om vår historia, rättigheter och friheter. Vi kämpar för att nå några av de mål vi satt upp.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons